Piloţii aeronavei prezidenţiale poloneze au ignorat avertismentele emise de instrumentele de bord

Piloţii aeronavei preşedintelui polonez, Lech Kaczynski, care s-a prăbuşit luna trecută în Rusia, au neglijat mai multe avertismente emise de instrumentele automate de la bordul avionului, a declarat miercuri reprezentantul polonez din cadrul comisiei de anchetă.

21 afișări
Imaginea articolului Piloţii aeronavei prezidenţiale poloneze au ignorat avertismentele emise de instrumentele de bord

Piloţii aeronavei prezidenţiale poloneze au ignorat avertismentele emise de instrumentele de bord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După părerea mea, piloţii au ignorat avertismentele indicatorilor de la bord, şi anume «terrain ahead» (care avertizează cu privire la proximitatea solului) şi «pull up» (a urca). Aceste avertismente au fost neglijate", a declarat pentru cotidianul Rzeczpospolita, Edmund Klich, reprezentant al Poloniei în comisia comună, însărcinată cu anchetele asupra accidentelor de avion în 12 ţări din fosta Uniune Sovietică.

"Când au ajuns la 100 de metri altitudine, ar fi trebuit să înceapă să urce, în loc să creadă că vor reuşi să aterizeze" în condiţii meteorologice extrem de dificile, pe aerodoromul de lângă Smolensk, în vestul Rusiei, a apreciat acesta.

Klich a confirmat marţi că şeful forţelor aeriene poloneze, generalul Andrzej Blasik, se afla în cabina piloţilor la momentul accidentului, adăugând că nimic nu ar lăsa să se creadă că ar fi exercitat vreo presiune directă asupra piloţilor.

În înregistrări "nu există nicio frază care să exercite în mod direct o presiune, cum ar fi, de exemplu, «trebuie să aterizăm»", a declarat acesta.

El a sugerat, însă, că doar prezenţa generalului Blasik ar putea constitui un element de presiune. "Când redactaţi un text pe calculator şi cineva rămâne în spatele dumneavoastră, nu vă stresează acest lucru? Pe mine mă stresează", a declarat el, citat de Rzeczpospolita.

Avionul Tupolev-154 care-l transporta pe preşedintele Kaczynski, pe soţia acestuia, dar şi oficiali de rang înalt politici şi militari, s-a prăbuşit, la 10 aprilie, încercând să aterizeze în condiţii de ceaţă deasă, lângă Smolensk.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici