Planurile de construcţie a lagărului de la Auschwitz, descoperite la Berlin

Planurile originale de construcţie a lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz au fost descoperite într-un apartament din Berlin.

228 afișări
Imaginea articolului Planurile de construcţie a lagărului de la Auschwitz, descoperite la Berlin

Planurile de construcţie a lagărului de la Auschwitz, descoperite la Berlin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Informaţia a fost transmisă de cotidianul Bild, care reproduce pe prima pagină copii ale acestor documente.

Este vorba despre 28 de planuri, datând din perioada 1941 - 1943 şi ştampilate "Direcţia construcţiei Waffen-SS şi poliţiei", scrie cotidianul. O parte dintre documente sunt semnate de foşti membri SS, unul având chiar iniţialele liderului lor, Heinrich Himmler, precizează Bild.

Anumite documente reproduse de Bild menţionează construcţia unui "câmp pentru prizonierii de război" la Auschwitz.

Unul dintre ele reprezintă clar o cameră de gazare, intitulată astfel ("Gaskammer"), de 11,6 metri pe 11,20 metri. Acest plan a fost conceput de "deţinutul N. 127", la 8 noiembrie 1941, precizează Bild. La acea dată, experimentele cu gaz Zyklon B erau deja în curs.

Un alt document arată planul celebrei clădiri lungi de la intrarea în lagărul de la Birkenau, din complexul de la Auschwitz, unde au avut loc exterminările şi la care calea ferată ducea direct pentru aducerea victimelor.

Un plan înfăţişează de asemenea primul crematoriu.

Peste un milion de persoane deportate au murit la Auschwitz, în special evrei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici