Plata gazului rusesc în ruble. Germania solicită populaţiei reducerea consumului

  • Germania a lansat un avertisment cu privire la o posibilă întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale pe fondul disputei cu Rusia, care cere „ţărilor neprietenoase” să plătească în ruble.
  • Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a îndemnat populaţia şi companiile să reducă consumul.
1955 afișări
Imaginea articolului Plata gazului rusesc în ruble. Germania solicită populaţiei reducerea consumului

Rusia a cerut ţărilor „neprietenoase” să plătească pentru gazul care vine din Moscova în ruble, însă Uniunea Europeană a respins această idee, mai ales că ţările UE de obicei plătesc în moneda europeană.

Miercuri, ministrul german al economiei, Robert Habeck, a îndemnat consumatorii şi companiile să reducă consumul pentru a veni în întâmpinarea unor posibile probleme, scrie BBC.

Germania primeşte aproximativ jumătate din gazul consumat şi o treime din petrol din Rusia.

Berlinul s-a angajat să îşi reducă în timp dependenţa de energia rusească, dar a avertizat că s-ar putea confrunta cu o recesiune dacă livrările s-ar opri brusc.

În cadrul unui plan de urgenţă existent privind gazele naturale, această fază de avertizare este prima dintre cele trei etape care pregătesc ţara pentru un potenţial şoc în privinţa aprovizionării.

În etapa finală, guvernul ar urma să introducă raţionalizarea gazului.

Ministrul economiei, Robert Habeck a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că aprovizionarea cu gaz este asigurată pentru moment, dar a adăugat: „Cu toate acestea, trebuie să sporim măsurile de precauţie pentru a fi pregătiţi pentru o escaladare din partea Rusiei. Odată cu declararea nivelului de alertă, s-a reunit o echipă de criză”.

Şeful autorităţii germane de reglementare a reţelelor, Bundesnetzagentur, Klaus Mueller, a declarat într-un mesaj pe Twitter că scopul avertismentului a fost de a evita o deteriorare a aprovizionării şi a îndemnat consumatorii şi industria să se pregătească pentru „toate scenariile”.

Occidentul a impus sancţiuni Rusiei ca răspuns la invazia din Ucraina, iar ca răspuns, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ca gazele naturale exportate către Europa să fie plătite în ruble. Analiştii spun că această măsură ar sprijini moneda ţării, care a scăzut brusc după invazie, dar a început să îşi revină.

Europa, care importă aproximativ 40% din gaz din Rusia şi plăteşte în mare parte în euro, spune că gigantul rus Gazprom, controlat de stat, nu are dreptul să rediscute contractele. Cu toate acestea, Viacheslav Volodin, preşedintele camerei inferioare a parlamentului rus, a declarat: „Politicienii europeni trebuie să înceteze cu discuţiile, să nu mai încerce să găsească vreo justificare că nu pot plăti în ruble. Dacă vreţi gaz, găsiţi ruble”. El a adăugat că Rusia ar putea să înceapă să ceară plata în ruble şi pentru alte mărfuri, precum îngrăşăminte, cereale, metale şi lemn.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici