Plutoniu, detectat din nou în zona centralei avariate de la Fukushima

O cantitate infimă de plutoniu a fost detectată în sol, în patru locuri, în incinta centralei avariate de la Fukushima din nord-estul Japoniei, pentru a doua oară, în doar câteva zile, a anunţat miercuri operatorul acestei cemtrale.

29 afișări
Imaginea articolului Plutoniu, detectat din nou în zona centralei avariate de la Fukushima

Plutoniu, detectat din nou în zona centralei avariate de la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al Tokyo Electric Power (TEPCO) a anunţat că plutoniu 238, 239 şi 240 a fost descoperit în cinci probe, prelevate la 21 şi 22 martie în incinta centralei, dar că slaba concentraţie nu reprezenta niciun pericol pentru sănătate.

Miercuri, TEPCO a anunţat, într-un comunicat, că nişte cantităţi identice de plutoniu au fost detectate în probe prelevate la 25 şi 28 martie, dintre care trei în aceleaşi locuri în care a fost efectuată prima prelevare.

"Este posibil ca o parte din acest plutoniu să provină de la reactoarele centralei", a precizat TEPCO.

Săptămâna trecută, operatorul a subliniat că nivelul de plutoniu descoperit este echivalent celui detectat, în Japonia, după teste nucleare efectuate în atmosferă de către puterile atomice.

Patru dintre cele şase reactoare ale Centralei Nucleare Fukushima Daiichi (numărul 1) au fost avariate de un cutremur puternic, urmat de un tsunami, care au devastat nord-estul ţării, la 11 martie.

Oprirea circuitelor de răcire ale reactoarelor şi bazinelor pentru combustibil iradiat au provocat un început de topire a barelor de combustibil, care au fost foarte avariate. De asemenea, s-au produs explozii, care au proiectat substanţe radioactive deasupra centralei.

Reactorul 3, al cărui acoperiş a fost avariat de suflul exploziei, este singurul care conţine MOX (amestec de oxizi de plutoniu şi uraniu), ale cărui emisii radioactive sunt considerate, uneori, mai periculoase.

De asemenea, plutoniul mai poate proveni de la alte reactoare, care funcţionează doar cu uraniu, pentru că 30 la sută din energia produsă provine de la conversia uraniului în plutoniu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici