"Poarta Iadului" s-ar putea închide. Liderul Turkmenistanului vrea stingerea incendiului masiv, vechi de cinci decenii

Liderul Turkmenistanului a ordonat experţilor să găsească o modalitate de a stinge incendiu masiv, vechi de cinci decenii, dintr-un crater uriaş de gaze naturale supranumit "Poarta Iadului".

52559 afișări
Imaginea articolului "Poarta Iadului" s-ar putea închide. Liderul Turkmenistanului vrea stingerea incendiului masiv, vechi de cinci decenii

"Poarta Iadului" s-ar putea închide. Liderul Turkmenistanului vrea stingerea incendiu masiv, vechi de cinci decenii

Invocând preocupări economice şi de mediu, preşedintele Gurbanguly Berdymukhamedov a apărut sâmbătă la televiziunea de stat şi le-a cerut oficialilor să stingă flăcările din craterul de gaz Darvaza, situat în mijlocul vastului deşert Karakum.

În 2010, Berdymukhamedov a ordonat, de asemenea, experţilor să găsească o modalitate de a stinge flăcările care ard încă de când o operaţiune de foraj sovietică a eşuat în 1971.

Preşedintele Gurbanguly Berdymukhamedov a declarat că craterul creat de om "afectează în mod negativ atât mediul, cât şi sănătatea oamenilor care locuiesc în apropiere".

"Pierdem resurse naturale valoroase pentru care am putea obţine profituri semnificative şi să le folosim pentru a îmbunătăţi bunăstarea poporului nostru", a spus el potrivit France24, care citează AFP.

Craterul a fost creat în 1971, în timpul unui accident de foraj. Pentru a preveni răspândirea fumului periculos, sovieticii au decis să ardă gazul dându-i foc.

De atunci, groapa a luat foc, iar încercările anterioare de a o stinge nu au avut succes.

Craterul rezultat - cu o lăţime de 70 de metri şi o adâncime de 20 de metri - este o atracţie turistică populară în fosta ţară sovietică.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici