Poliţia bulgară a lansat o operaţiune împotriva acordării abuzive de concedii medicale

Poliţia bulgară a demarat o operaţiune specială cu numele de cod "concediu medical", menită să pună capăt neregulilor de la Institutul pentru securitate socială (NOI), a anunţat vineri ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, citat de site-ul Novinite.com.

22 afișări
Imaginea articolului Poliţia bulgară a lansat o operaţiune împotriva acordării abuzive de concedii medicale

Poliţia bulgară a lansat o operaţiune împotriva acordării abuzive de concedii medicale (Imagine: Mediafax Foto)

Escrocheria constă în înfiinţarea unei companii, care nu este înregistrată la NOI timp de şase până la 12 luni, perioadă în care salariile angajaţilor sunt cuprinse între 1.600 şi 2.000 de leva pe lună (circa 800 până la 1.000 de euro), foarte mari conform nivelului de salarizare din Bulgaria, subliniază site-ul Novinite.com. Odată ce compania este înregistrată la NOI, angajaţii săi încep să-şi ia concediu medical, a explicat Ţvetanov.

Persoanele vizate au mai fost implicate anterior în operaţiuni de evaziune fiscală. Cel mai recent caz este al unei femei care a fost reţinută în urmă cu două luni pentru neachitarea TVA-ului. După ce a fost eliberată din închisoare, pe motiv că era însărcinată, a făcut o altă înşelătorie înfiinţând o companie unde angajaţii primeau salarii mari pentru a obţine fonduri cu ajutorul concediilor medicale.

Un alt exemplu dat de ministru este al unui bărbat fără locuinţă, care avea trei companii înscrise pe numele său.

Poliţia a început realizarea de anchete la instituţiile medicale din Sofia şi a confiscat documente prin care doctorii acordau concedii medicale. Anchetatorii au dezvăluit cazuri în care doctorii eliberau astfel de documente fără a-i consulta pe pacienţi, care nu au fost înştiinţaţi că se află în concediu medical.

Ancheta este în curs de desfăşurare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici