Poliţia chineză a ucis 12 protestatari la Urumqi - VIDEO

Poliţia chineză a ucis 12 protestatari în timpul incidentelor interetnice din 5 iulie de la Urumqi, pentru a împiedica producerea unei băi de sânge, a anunţat agenţia China Nouă în noaptea de sâmbătă spre duminică.

12 afișări
Imaginea articolului Poliţia chineză a ucis 12 protestatari la Urumqi - VIDEO

Poliţia chineză a ucis 12 protestatari la Urumqi

Trei persoane au murit pe loc, iar alte nouă au decedat din cauza rănilor, după ce au primit îngrijiri medicale, a precizat China Nouă, citându-l pe preşedintele guvernului regional, Nur Bekri.

"Poliţia a dat dovadă de cea mai mare reţinere posibilă în timpul incidentelor", a spus Bekri, adăugând că forţele de ordine au tras iniţial numai focuri de avertisment, fără a reuşi însă să îi disperseze pe demonstranţii "extrem de violenţi".

China Nouă nu a oferit nici un detaliu privind originea etnică a victimelor, însă autorităţile chineze au acuzat minoritatea turcofonă musulmană a uigurilor pentru declanşarea violenţelor din Xianjiang.

Violenţele s-au soldat în total cu 197 de morţi, "majoritatea locuitori nevinovaţi", precizează China Nouă. Bilanţul anterior indica 192 de morţi, în principal membri ai etniei Han, majoritară în China.

Agenţia oficială nu face nici o referire la violenţele interetnice, afirmând numai că violenţele s-au declanşat cu ocazia unei "defilări studenţeşti".

"Nur Bekri a recunoscut că nu se aştepta ca o defilare studenţească să poată degenera în violenţe atât de extreme", afirmă China Nouă. Agenţia citează declaraţii ale lui Bekri potrivit cărora numeroşi poliţişti au fost răniţi în incidentele din 5 iulie, iar un ofiţer a fost ucis cu o piatră.

Uigurii acuză însă forţele de securitate că au deschis focul asupra manifestanţilor paşnici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici