Poliţia franceză, acuzată că realizează controale de identitate pe criterii etnice

Organizaţia americană Human Rights Watch publică joi un raport foarte dur faţă de legislaţia franceză în ceea ce priveşte controalele de identitate şi cere Guvernului să adopte reforme pentru a evita "abuzurile", referindu-se în special la controalele efectuate în funcţie de etnie.

173 afișări
Imaginea articolului Poliţia franceză, acuzată că realizează controale de identitate pe criterii etnice

Poliţia franceză, acuzată că realizează controale de identitate pe criterii etnice (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Human Rights Watch (HRW) îi cere Guvernului francez să recunoască problemele generate de atribuţiile conferite pentru controalele de identitate şi să adopte reforme juridice şi politice necesare pentru a preveni o profilare etnică şi rele tratamente în timpul controalelor", scrie organizaţia într-un raport.

Acest raport se bazează pe interviuri realizate în regiunile Paris, Lille (nord) şi Lyon (centru-est) cu 67 de francezi, între care 31 de minori, în principal bărbaţi de origine nord-africană, africană sau provenind din Antile, care denunţă "controalele repetate", "însoţite adeseori de violenţe fizice şi verbale".

"Dovezile statistice şi declaraţiile arată că tinerii de culoare şi arabi care locuiesc în cartiere defavorizate sunt în special şi frecvent ţinta acestor controale, ceea ce sugerează că poliţia recurge la profiluri etnice", afirmă HRW.

Organizaţia recomandă Guvernului să "condamne public realizarea unor profiluri etnice" şi să "ia măsuri concrete".

Ea cere modificarea articolului din Codul de procedură penală referitor la controalele de identitate, pentru a "interzice explicit orice discriminare" şi pentru a încadra normele de percheziţie corporală.

HRW propune, de asemenea, introducerea unor formulare "destinate consemnării în scris a oricărui control de identitate şi care să includă cel puţin numele şi vârsta persoanei verificate, numele şi unitatea de care aparţine poliţistul ce efectuează controlul, precum şi baza juridică a controlului".

Poliţia franceză a respins imediat concluziile organizaţiei americane.

"Acest raport, care bineînţeles nu se poate înscrie într-un demers ştiinţific, este o prezentare caricaturală a poliţiei naţionale. Este chiar şocant că face referire la realizarea unor profiluri etnice", a reacţionat imediat Pascal Garibian, purtătorul de cuvânt al poliţiei naţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici