Poliţia greacă a recurs la gaze lacrimogene împotriva unui grup de manifestanţi

Poliţia greacă a recurs duminică la gaze lacrimogene împotriva unui grup din rândul celor aproximativ 25.000 de manifestanţi reuniţi în zona Parlamentului de la Atena, unde urmează să fie votat în cursul serii un nou plan de austeritate impus de UE şi FMI.

177 afișări
Imaginea articolului Poliţia greacă a recurs la gaze lacrimogene împotriva unui grup de manifestanţi

Poliţia greacă a recurs la gaze lacrimogene împotriva unui grup de manifestanţi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Poliţia a estimat că sunt 30.000 de protestatari în centrul Atenei, unde circulaţia autovehiculelor a fost interzisă, şi 15.000 la Salonic. Potrivit sindicatelor, însă, numărul manifestanţilor de la Atena se ridică la peste 60.000.

Un grup de manifestanţi din faţa Parlamentului a făcut presiuni asupra cordonului de securitate mobilizat în jurul clădirii, iar poliţia a ripostat trăgând cu gaze lacrimogene.

Ulterior, manifestanţii s-au retras pe străzile adiacente, unde incidentele au continuat. Manifestanţii aruncau cu pietre, bucăţi de marmură şi cocteiluri Molotov asupra forţelor de ordine, iar piaţa Syntagma era înecată de fum.

Confruntările au continuat mai mult de două ore în centrul oraşului. Manifestanţi mascaţi au spart vitrinele unor magazine pe bulevardele Pandepistimiou şi Stadiou, în timp ce o bancă a fost incendiată şi o cafenea a fost evacuată, potrivit unei surse din poliţie.

Manifestanţii au început să vină în piaţa Syntagma după-amiază, pentru a protesta la apelul principalelor două sindicate greceşti, Adedy pentru sectorul public şi GSEE pentru cel privat, precum şi al stângii radicale, împotriva adoptării noilor măsuri de austeritate impuse de UE şi FMI în schimbul unui nou împrumut.

"Nu este uşor să trăieşti în aceste condiţii. De acum până în 2020, vom fi sclavii germanilor", a declarat Andreas Maragoudakis, un inginer de 49 de ani. "Noile măsuri îmi semnează moartea", a afirmat un alt protestatar, Dimitris.

Manifestaţia a atras familii întregi, în timp ce un bunic cu mască de gaze şi ochelari subacvatici se afla în mijlocul mulţimii, iar un vânzător ambulant vindea măşti de hârtie împotriva gazelor şi drapele.

Circa 3.000 de poliţişti au fost mobilizaţi, iar alţi 3.000 erau pregătiţi să intervină în caz de nevoie, în condiţiile în care protestele anterioare s-au soldat cu violenţe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici