Poliţia israeliană recomandă inculparea pentru corupţie a ministrului de Externe

Poliţia israeliană a recomandat duminică punerea sub acuzare a ministrului de Externe Avigdor Lieberman pentru corupţie şi spălare de bani, a declarat un oficial din cadrul poliţiei.

17 afișări
Imaginea articolului Poliţia israeliană recomandă inculparea pentru corupţie a ministrului de Externe

Poliţia israeliană recomandă inculparea pentru corupţie a ministrului de Externe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Departamentul pentru fraude al poliţiei a recomandat inculparea ministrului de Externe Avigdor Lieberman, acuzat de spălare de bani, dare de mită şi obstrucţionarea justiţiei", a precizat sursa citată.

Recomandarea va fi transmisă în următoarele zile procurorului general Menahem Mazouz, care va decide dacă Lieberman, liderul partidului ultranaţionalist Israel Beitenu, va fi pus sub acuzare. În cazul în care va fi inculpat, Lieberman va fi obligat să renunţe la funcţie.

Lieberman este anchetat de mai mulţi ani şi a fost audiat în repetate rânduri la departamentul pentru fraude al poliţiei, care îl bănuieşte de corupţie, fraude, spălare de bani, abuz de încredere şi obstrucţionare a justiţiei.

Presa israeliană afirmă că Lieberman a primit "sume foarte importante provenite din străinătate" pentru finanţarea campaniilor sale electorale, fondurile fiind transferate prin intermediul unor companii fictive şi prin numeroase conturi bancare.

Lieberman dezminte acuzaţiile şi susţine că ancheta este motivată politic. "Nu există nici un motiv real pentru deschiderea unei anchete împotriva mea şi, dacă bănuielile ar fi avut vreo bază, nici o anchetă n-ar fi putut continua timp de mai mult de zece ani", a spus el după anunţul privind recomandarea poliţiei.

"De 13 ani, poliţia mă persecută şi, pe măsură ce influenţa mea politică şi cea a partidului meu au crescut, încercările de a mă elimina din activităţile publice s-au accelerat", a adăugat el.

Lieberman, în vârstă de 51 de ani, a fost numit la conducerea diplomaţiei israeliene după ce partidul său a devenit, la alegerile legislative din februarie, a treia forţă politică din Parlament, obţinând 15 dintre cele 120 de mandate de deputat.

De la preluarea funcţiei, în aprilie, el a fost interogat de cinci ori, iar în data de 14 iulie poliţia a precizat că ancheta privind un caz de spălare de bani se apropie de final. În aceeaşi zi, canalul public de televiziune israelian a a afirmat că anchetatorii i-au prezentat deja procurorului general "un ansamblu de elemente care permite începerea urmăririi, pentru spălare de bani şi obstrucţionarea justiţiei, a lui Lieberman, a fiicei sale, Michal, şi a altor două persoane".

Conform presei, fiica lui Lieberman este bănuită că deţine conturi bancare în Cipru, folosite de tatăl său pentru activităţi frauduloase.

Originar din fosta Uniune Sovietică, Lieberman şi-a creat o reputaţie de "dur", dispus să-i expluzeze pe arabii israelieni care nu jură credinţă statului Israel. Una dintre ideile sale se referă la un schimb de teritorii locuite de arabi israelieni cu părţi din Cisiordania.

De la preluarea funcţiei, el a provocat mai multe scandaluri în Israel şi în străinătate, adoptând poziţii dure faţă de palestinieni sau sirieni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici