Poliţia olandeză a arestat peste 1.500 de persoane la protestul Extinction Rebellion de la Haga

Poliţia olandeză a arestat peste 1.500 de persoane după ce protestatarii Extinction Rebellion au blocat sâmbătă o autostradă în Haga.

1275 afișări
Imaginea articolului Poliţia olandeză a arestat peste 1.500 de persoane la protestul Extinction Rebellion de la Haga

Sursa foto: Twitter

Sute de poliţişti au fost desfăşuraţi pentru a "menţine ordinea publică" în timpul protestului pentru climă, a anunţat sâmbătă poliţia olandeză într-un comunicat de presă.
 
Potrivit poliţiei, cu puţin timp înainte de prânz, ora locală, activiştii au coborât pe autostrada Utrechtsebaan (A12), după ce poliţia i-a împiedicat să ajungă la "pasajul subteran pe care doreau să îl blocheze".
 
Activiştii au început apoi să protesteze în faţa liniei de poliţie, ceea ce i-a determinat pe poliţişti să le ceară "în mod direct" şi "în mod repetat" să plece, potrivit comunicatului de presă.
 
Extinction Rebellion Olanda a declarat că poliţia a folosit tunuri cu apă în 15 minute de la blocarea de către protestatari a A12, în ciuda faptului că, potrivit grupului, nu se punea problema "unei situaţii periculoase sau ameninţătoare".
 
Videoclipurile de la protest postate pe reţelele de socializare arătau protestatari îmbrăcaţi în costume de baie şi pelerine de ploaie, pregătiţi pentru tunurile cu apă.
 
Purtătorul de cuvânt al Extinction Rebellion, Raki Ap, a declarat în comunicat că mii de oameni au protestat "pe şi lângă A12 cu o singură cerere: opriţi subvenţiile pentru combustibilii fosili".
 
Actriţa olandeză Carice van Outen, cunoscută pentru rolul Melisandre din serialul de succes "Game of Thrones", ar fi fost lovită de un tun cu apă şi arestată de poliţie la protest, potrivit televiziunii publice olandeze NOS. La începutul zilei de sâmbătă, van Outen a postat pe pagina sa de Instagram un videoclip cu muzicieni care cântau Beethoven, numindu-l un "protest paşnic şi muzical".
 
"Majoritatea activiştilor, 1.539 de persoane, au fost arestaţi pentru încălcarea legii privind demonstraţiile publice", se arată în comunicat, adăugând că Parchetul nu va iniţia o acţiune penală, întrucât este vorba doar de o infracţiune minoră în conformitate cu legislaţia olandeză.
 
Patruzeci de persoane au fost arestate pentru alte infracţiuni penale, inclusiv obstrucţionarea, blocarea, vandalismul şi insultarea, potrivit comunicatului de presă. O persoană a fost arestată pentru rezistenţă la arestare, soldată cu răni. Aceste cazuri rămân în curs de examinare, potrivit poliţiei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici