Politica Israelului, asimilată apartheidului şi epurării etnice de către un expert ONU

Un expert independent din cadrul Consiliului ONU pentru Drepturilor Omului pentru Teritoriile Palestiniene ocupate, americanul Richard Falk, a denunţat din nou, vineri, politica Israelului în aceste teritorii, afirmând că ele prezintă caracteristici de "apartheid" şi "epurare etnică".

232 afișări
Imaginea articolului Politica Israelului, asimilată apartheidului şi epurării etnice de către un expert ONU

Politica Israelului, asimilată apartheidului şi epurării etnice de către un expert ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Realitatea pe teren se agravează atât din punctul de vedere al dreptului internaţional, cât şi din punctul de vedere al poporului palestinian", a declarat el, la Geneva.

Expertul american de la ONU a acuzat Israelul "de eforturi sistematice şi continue în vederea schimbării compoziţiei etnice a Ierusalimului de Est", de "recurgerea excesivă la forţă", de "pedepse colective" aplicate în Gâşia Gaza, distrugerea unor locuinţe şi construirea tot mai multor locuinţe în colonii.

"Există o discriminare sistematică pe baza identităţii etnice, cu scopul de a schimba demografia Ierusalimului", a subliniat el, numind această politică o formă de "epurare etnică". Începând din 1996, peste 11.000 de palestinieni şi-au "pierdut" dreptul de a locui în Ierusalim, a subliniat Falk.

"Ceea ce noi numim ocupaţie este, acum, mai degrabă o formă de anexare, o bază pentru (o politică de) aparheid, în sensul în care există un dublu sistem legal discriminatoriu", a adăugat Falk.

Mandatul lui Falk expriră în câteva zile, după o misiune de şase ani în cursul căreia a purtat polemici dure şi frecvente cu Israelul şi susţinătorii acestuia, şi anume Statele Unite şi Canada. Acest profesor emerit de la Universitatea Princeton, în vârstă de 82 de ani, este evreu, ceea ce îi permite să respingă toate acuzaţiile de antisemitism care i-au fost adresate adesea.

El consideră că aceste atacuri vizează "să devieze conversaţia de la mesaj la mesager".

El a subliniat că este necesar ca Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) să se pronunţe asupra statutului legal al acestei ocupaţii prelungite de către Israel a Fâşiei Gaza, Cisiordaniei şi Ierusalimului de Est.

Reprezentantul ONU a subliniat de asemenea că această Curte a declarat în 2004 ilegală construirea de bariere de către Israel, care izolează aceste teritorii ocupate în 1967, un lucru care nu a împiedicat autorităţile israeliene să continue aceste lucrări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici