Politician sârb, asasinat în nordul Kosovo

Un politician sârb din Kosovo, Dimitrjie Janicijevici, a fost împuşcat mortal la Kosovska Mitroviţa, a anunţat joi poliţia locală, o crimă care a fost condamnată imediat atât de către reprezentanţi UE, cât şi de oficiali kosovari albanezi.

207 afișări
Imaginea articolului Politician sârb, asasinat în nordul Kosovo

Politician sârb, asasinat în nordul Kosovo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dimitrjie Janicijevici, în vârstă de 35 de ani, a fost împuşcat de personae necunoscute în faţa casei sale, în noaptea de miercuri spre joi, a declarat pentru AFP şeful poliţiei, Nenad Djurici, precizând că mobilul crimei nu este cunoscut deocamdată.

Janicijevici a fost ales consilier muncipal la Kosovska Mitroviţa în alegerile muncipale din noiembrie. Scrutinul a reprezentat prima participare în alegeri kosovare a unor reprezentanţi politici ai celor aproximativ 40.000 de sârbi din nordul Kosovo, de la declararea unilaterală a independenţei de către Priştina, în 2008.

Desfăşurarea scrutinului a reprezentat un test pentru aplicarea acordului în vederea normalizării relaţiilor între Belgrad şi Priştina, încheiat în aprilie anul trecut la Bruxelles.

Guvernul kosovar condus de premierul Hashim Thaci a denunţat asasinarea lui Dimitrjie Janicijevici, calificând-o drept "un atac direct la adresa voinţei electorale a cetăţenilor din Mitroviţa".

La rândul său, premierul sârb Iviţa Dacici a afirmat că asasinatul reprezintă "o ameninţare pentru pacea şi securitatea" cetăţenilor din Mitroviţa.

De asemenea, reprezentantul UE în Kosovo, Samuel Zbogar, a condamnat vehement asasinatul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici