Poliţistul francez care a împuşcat un tânăr de 17 ani, anchetat pentru omucidere voluntară

Poliţistul francez care a împuşcat un tânăr de 17 ani va fi anchetat pentru omucidere voluntară.

1170 afișări
Imaginea articolului Poliţistul francez care a împuşcat un tânăr de 17 ani, anchetat pentru omucidere voluntară

Procurorii francezi au declarat că magistraţii vor investiga poliţistul care a împuşcat şi ucis un adolescent de 17 ani pentru "omucidere voluntară", după două zile de proteste violente.

Peste noapte, protestatarii au incendiat maşini şi clădiri publice în suburbiile Parisului, iar tulburările s-au extins în alte câteva oraşe şi localităţi franceze, în ciuda eforturilor sporite de securitate şi a apelurilor la calm ale preşedintelui, relatează AP.

Uciderea lui Nahel, în vârstă de 17 ani, în timpul unui control în trafic marţi, filmată, a şocat ţara şi a reaprins tensiuni care se manifestau de mult timp între tineri şi poliţie în proiecte de locuinţe şi alte cartiere defavorizate din Franţa.

Procurorul din Nanterre, Pascal Prache, a declarat că, pe baza unei prime anchete, a ajuns la concluzia că "nu erau îndeplinite condiţiile pentru utilizarea legală a armei".

Doi magistraţi au fost numiţi pentru a conduce ancheta, a precizat el. În cadrul sistemului juridic francez, care diferă de cel american şi britanic, magistraţii sunt adesea desemnaţi să conducă anchetele.

Prache a declarat că a cerut ca ofiţerul să fie reţinut. Această decizie urmează să fie luată de un alt magistrat.

Numele de familie al lui Nahel nu a fost făcut public de autorităţi sau de familia sa. În declaraţii anterioare, avocaţii familiei au scris numele Nael.

Confruntările au izbucnit pentru prima dată marţi seară în şi în jurul suburbiei pariziene Nanterre, unde Nahel a fost ucis, iar guvernul a desfăşurat miercuri 2.000 de poliţişti pentru a menţine ordinea. Dar violenţele au fost reluate după lăsarea serii.

Poliţiştii şi pompierii s-au luptat să calmeze protestatarii şi să stingă numeroase incendii pe parcursul nopţii care au afectat şcoli, secţii de poliţie şi primării sau alte clădiri publice, potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei naţionale. Poliţia a raportat joi incendii sau încăierări în mai multe oraşe în cursul nopţii, de la Toulouse, în sud, la Lille, în nord, deşi punctul nevralgic al tensiunilor a fost Nanterre şi alte suburbii ale Parisului.

Poliţia a arestat 150 de persoane în întreaga ţară, dintre care mai mult de jumătate în regiunea pariziană, a precizat purtătorul de cuvânt.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a organizat joi o reuniune de urgenţă privind securitatea în legătură cu violenţele.

"Aceste acte sunt total nejustificabile", a declarat Macron la începutul reuniunii, care a vizat securizarea punctelor fierbinţi şi planificarea pentru zilele următoare "pentru ca pacea să se poată întoarce".

Macron a spus că este timpul pentru "respect", în timp ce mama lui Nahel a cerut un marş tăcut joi în onoarea sa în piaţa în care a fost ucis.

Mai multe vehicule au fost incendiate în Nanterre, iar protestatarii au tras cu artificii şi au aruncat cu pietre în poliţie, care a tras în repetate rânduri salve de gaze lacrimogene. Flăcări au ieşit din trei etaje ale unei clădiri, iar un incendiu a fost semnalat la o centrală electrică. Un incendiu a afectat primăria din suburbia pariziană L'Ile-Saint-Denis, nu departe de stadionul naţional al Franţei şi de sediul Jocurilor Olimpice Paris 2024.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici