Polonia a semnat pentru 486 lansatoare de rachete HOMAR-A, similare cu HIMARS

Ministrul polonez al Apărării Naţionale, Mariusz Błaszczak, a aprobat, potrivit www.monitorulaparaii.ro, un acord-cadru pentru achiziţionarea elementelor lansatoarelor de rachete M142 HIMARS pentru nevoile sistemului HOMAR-A, a anunţat luni Ministerul polonez al Apărării.

2249 afișări
Imaginea articolului Polonia a semnat pentru 486 lansatoare de rachete HOMAR-A, similare cu HIMARS

Obiectul acordului-cadru, încheiat între Trezoreria Statului – Agenţia pentru Armament şi Lockheed Martin, este livrarea a 486 de lansatoare pentru nevoile a 27 de baterii de rachete ale sistemului HOMAR-A, precum şi pachete logistice şi de instruire. Partea americană va oferi, de asemenea, suport tehnic. Conform calendarului adoptat, livrările sunt aşteptate să înceapă încă de la sfârşitul anului 2025. Punerea în aplicare a programului HOMAR-A va include semnarea unor acorduri executive individuale atât cu entităţi americane, inclusiv cele pentru furnizarea de muniţie, cât şi cu entităţi poloneze. Folosind experienţa rezultată din implementarea primei faze a programului WISŁA şi a programelor de artilerie implementate anterior, se planifică atribuirea de contracte entităţilor industriale poloneze în domeniul furnizării de vehicule: comandă, protecţie tehnică, muniţie şi evacuare tehnică.

Implementarea programului HOMAR-A presupune, de asemenea, transferul de tehnologie, care va fi implementat pe baza cooperării industriale, asigurând utilizarea elementelor poloneze, inclusiv în primul rând integrarea elementelor de lansare M142 HIMARS cu şasiul JELCZ şi sistemul polonez integrat de management al luptei TOPAZ. De asemenea, este planificată achiziţionarea tehnologiei unei rachete selectate utilizate de sistemele HIMARS. Acordul actual este o piatră de hotar în procesul de achiziţionare a capacităţilor de rachete şi artilerie, inclusiv lovirea ţintelor inamice în zona operaţională (până la 300 km), mai precizează sursa citată.

Contractul implementat în prezent pentru furnizarea modulului de foc al primului batalion de rachete HOMAR-A, în „configuraţia americană", a fost semnat în februarie 2019. Ca urmare, forţele armate poloneze vor primi 18 lansatoare M142 HIMARS pentru luptă şi 2 pentru antrenament, împreună cu muniţie şi instruire pentru rachete GMLRS şi ATACMS (LCRRPR). Comanda include, de asemenea, vehicule de comandă, vehicule cu muniţie şi tractoare de evacuare, precum şi asistenţă logistică, de instruire şi tehnică. Livrările de elemente pentru prima baterie HOMAR-A sunt în curs de desfăşurare şi vor dura până la sfârşitul acestui an.

De acum şi până în 2035, Varşovia intenţionează să cheltuiască 100 de miliarde de dolari pentru apărare. A cheltuit deja 10 miliarde de dolari pe arme din SUA şi Coreea de Sud, pentru tancuri, obuziere şi sisteme avansate de rachete. Armata ţării este planificată să crească de la 130.000 la 250.000 de militari profesionişti şi cel puţin 50.000 de rezervişti, devenind cea mai mare armată terestră din UE. Franţa are astăzi cea mai mare armată a UE, cu aproximativ 200.000 de oameni în serviciul activ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici