Polonia, în procedură de INFRINGEMENT. Premierul polonez a declarat că statele au "dreptul" de a avea propriul sistem legislativ

Premierul polonez Mateusz Morawiecki le-a transmis parlamentarilor europeni, miercuri, că statele au "dreptul" de a îşi crea propriul sistem legislativ, făcând referire la noua lege privind funcţionarea Curţii Supreme de Justiţie, relatează site-ul agenţiei Dpa.

1444 afișări
Imaginea articolului Polonia, în procedură de INFRINGEMENT. Premierul polonez a declarat că statele au "dreptul" de a avea propriul sistem legislativ

Polonia, în procedură de INFRINGEMENT. Premierul polonez a declarat că statele au "dreptul" de a avea propriul sistem legislativ

Premierul Poloniei s-a adresat Parlamentului European la o zi după ce Guvernul acestuia a anunţat implementarea unui legi noi, în urma căreia aproximativ 40% din judecătorii Curţii Supreme vor fi obligaţi să se retragă din cauza reducerii vârstei de pensionare de la 70 la 65 de ani.

"Respectarea identităţilor naţionale reprezintă o parte a încrederii care trebuie construite în interiorul UE. Fiecare ţară are dreptul de a avea propriul sistem legislativ, în conformitate cu propriile tradiţii", a afirmat Morawiecki, adăugând că Parlamentele naţionale sunt "vocea suveranităţii şi esenţa democraţiei".

Atât Parlamentul European, cât şi Comisia Europeană şi-au exprimat îngrijorările, considerând că reformele vor submina valorile europene.

Până acum, doar 16 judecători au cerut să îşi păstreze funcţile. Preşedintele Curţii Supreme, judecătoarea Malgorzata Gersdorf, s-a opus noii legi şi a anunţat că va lua măsuri pentru a combate deciziile Guvernului.

În timpul discursului, mai mulţi parlamentari UE au afişat pancarte negre cu mesajul "Legile justiţiei".

Morawiecki a declarat că Uniunea Europeană trebuie să se obişnuiască cu faptul că "mulţi europeni nu mai sunt aşa entuziasmaţi de integrare".

"Oamenii au o genă a libertăţii în ADN-ul lor. Vor să îşi decidă viitorul, viitoul copiiilor, al familiilor, al societăţii", a afirmat oficialul polonez.

"Puteţi să numiţi populismul cum vreţi, dar la sfârşitul zilei trebuie să răspundem întrebărilor puse de cetăţeni şi aşteptărilor acestora", a adăugat acesta.

Partidul aflat la guvernarea Poloniei, Lege şi Justiţie (PiS), se află în dispută cu Uniunea Europeană din cauza noilor reforme judiciare. Comisia Europeană a lansat, luni, procedura formală de sancţionare a Poloniei din cauza noii legi privind funcţionarea Curţii Supreme de Justiţie, despre care consideră că va submina independenţa judiciară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici