Polonia îşi întăreşte spaţiul aerian. Varşovia achiziţionează 48 de avioane de luptă uşoare din Coreea de Sud

Polonia a semnat vineri un contract cu Coreea de Sud pentru 48 de noi avioane de luptă uşoare, în contextul în care încearcă să îşi consolideze armata pe fondul preocupărilor de securitate legate de invazia Rusiei în Ucraina, anunţă Reuters.

1731 afișări
Imaginea articolului Polonia îşi întăreşte spaţiul aerian. Varşovia achiziţionează 48 de avioane de luptă uşoare din Coreea de Sud

Sursa foto: Profimedia

Aeronavele fac parte dintr-un contract de armament în valoare de 13,7 miliarde de dolari pe care cele două ţări l-au încheiat la începutul acestui an.

Avioanele FA-50 în cadrul acordului de vineri urmează să înlocuiască avioanele MiG-29, tehnologie care datează din perioada sovietică. Primele 12 FA-50 vor fi livrate armatei poloneze anul viitor, a declarat ministrul apărării Mariusz Blaszczak.

"Avioanele vechi vor fi înlocuite cu avioane FA-50 moderne - acesta va fi un salt. FA-50 sunt din aceeaşi generaţie cu F-16, ceea ce va întări semnificativ forţele aeriene poloneze", a declarat Blaszczak în cadrul unei conferinţe de presă în oraşul Minsk-Mazowiecki.

De la invazia rusă din Ucraina din februarie, Polonia a furnizat Kievului arme şi muniţii şi a început să achiziţioneze noi echipamente, în încercarea de a-şi moderniza forţele armate şi de a înlocui livrările trimise în Ucraina.

La începutul acestui an, Varşovia a comandat 1.000 de tancuri K2 şi 600 de obuziere autopropulsate K9 din Coreea de Sud, în timp ce, în 2026, va începe să producă propriile tancuri K2.

Războiul din Ucraina a împins Polonia să îşi extindă potenţialul militar mai devreme decât era planificat. Ţara a decis să îşi majoreze cheltuielile pentru apărare la 3% de la 2% din PIB începând din 2023. În anii următori, va avea ca obiectiv creşterea în continuare a cheltuielilor până la 5%, cea mai mare proporţie din cadrul NATO.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici