Polonia: Parlamentarii depun o moţiune pentru a-l aduce pe şeful băncii centrale în faţa instanţei

  • Deputaţii polonezi vor depune marţi o moţiune pentru a-l aduce pe guvernatorul băncii centrale în faţa Tribunalului de Stat.
  • Astfel, se declanşează un proces fără precedent care ar putea duce la demiterea acestuia din funcţie, scrie Reuters.
303 afișări
Imaginea articolului Polonia: Parlamentarii depun o moţiune pentru a-l aduce pe şeful băncii centrale în faţa instanţei

Sursa foto: Facebook

Măsura face parte dintr-o campanie mai amplă a guvernului de coaliţie al lui Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, de a-i trage la răspundere pe cei pe care îi acuză de abateri în timpul administraţiei anterioare.

Legăturile guvernatorului Adam Glapinski cu fostul partid de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) datează de zeci de ani, iar acesta a preluat un al doilea mandat de şase ani ca guvernator al băncii centrale în 2022.

Cu toate acestea, încercarea de a-l demite este o mişcare potenţial riscantă. Christine Lagarde, şefa Băncii Centrale Europene, i-a transmis lui Glapinski, într-o scrisoare, că ar putea sesiza instanţa supremă a UE cu privire la orice astfel de demers, deoarece ar putea afecta independenţa băncii centrale.

Acuzaţiile care i se aduc lui Glapinski includ lipsa de independenţă faţă de guvernul anterior, încălcarea normelor constituţionale care împiedică banca centrală să finanţeze împrumuturi guvernamentale şi inducerea în eroare a Ministerului de Finanţe cu privire la rezultatele financiare ale băncii.

„Independenţa Băncii Naţionale a Poloniei este foarte importantă, este importantă din punctul de vedere al economiei poloneze, al bugetului şi pentru antreprenorii şi instituţiile poloneze”, a declarat Janusz Cichon, preşedinte al Comisiei pentru finanţe publice din parlament şi membru al Coaliţiei Civice (KO) a lui Tusk.

Glapinski spune că şi-a făcut întotdeauna treaba independent de orice influenţă politică. El şi-a apărat cu tărie bilanţul, subliniind scăderea puternică a inflaţiei din ultimele luni şi spunând că relaxarea cantitativă a fost esenţială pentru a salva cea mai mare economie din estul Uniunii Europene în timpul pandemiei.

Drumul spre înlăturarea lui Glapinski, al cărui mandat se încheie în 2028, ar putea fi lung. Moţiunea va trebui să fie investigată de o comisie parlamentară înainte de a fi supusă la vot de către întreaga cameră. Abia atunci va putea începe procesul în faţa Tribunalului de Stat.

Dariusz Jonski, şeful adjunct al comisiei, a declarat luni la Radio TOK FM că ancheta iniţială ar putea începe în aprilie, după vacanţa de Paşte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici