Polonia trimite încă 1000 de soldaţi la graniţa cu Belarus din cauza riscului crescut de război. Lituania şi Letonia sunt pregătite să înfrunte provocările Rusiei

  • Ministerul polonez al Apărării trimite întăriri la graniţa ţării cu Belarus: în total, sunt 2000 de soldaţi.
  • Varşovia susţine că poliţiştii de frontieră din Belarus sunt în spatele unui aflux de imigranţi ilegali.
  • La rândul lor, Lituania şi Letonia introduc un regim de securitate consolidat la graniţa cu Belarus.
1469 afișări
Imaginea articolului Polonia trimite încă 1000 de soldaţi la graniţa cu Belarus din cauza riscului crescut de război. Lituania şi Letonia sunt pregătite să înfrunte provocările Rusiei

Polish Ministry of National Defence

2000 de soldaţi polonezi sunt la graniţa cu Belarusul, aşteptându-se la orice act ostil din partea grupării Wagner 

Guvernul de la Varşovia a fost de acord să trimită încă 1.000 de militari suplimentari la graniţa cu Belarus, ca urmare a solicitării din partea  serviciului de grăniceri, a anunţat marţi agenţia de ştiri de stat PAP.

Polonia acuză Belarus că poliţiştii ei de frontieră favorizează  un aflux de imigranţi ilegali pe teritoriul polonez.

De asemenea, soldaţi din grupul Wagner s-au amplasat în apropierea frontierei.

Potrivit DW, aproximativ 2.000 de soldaţi polonezi operează în prezent la graniţa cu Belarus, asistând 5.000 de poliţişti de frontieră.

Wagner face manevre 

Viceministrul de Interne Maceij Wasik a declarat că presiunea migraţiei la graniţa cu Belarus este în creştere.

Mercenarii Wagner stârnesc îngrijorare, ceea ce au determinat ţări baltice ca Lituania şi Letonia să-şi sporească securitatea frontierelor lor. 

Liderii Lituaniei şi Poloniei au spus că sunt pregătiţi pentru a înfrunta posibile provocări din partea Rusiei şi a aliatului său Belarus, care a organizat manevre militare în regiunea Grodno din Belarus, în apropiere de coridorul Suwalki, o fâşie de pământ puţin populată care se întinde pe 96 de kilometri de-a lungul graniţei polono-lituaniene.

Pe 3 august, scrie CNNPolonia a începit să desfăşoare mai multe trupe la graniţa cu Belarus după ce a acuzat regimul de la Minsk că i-a încălcat spaţiul aerian, crescând tensiunile între  NATO şi un aliat cheie al Kremlinului.

Peisajul de securitate devine din ce în ce mai volatil în Europa de Est, raportează CNN.  

Daily Mail scrie că cel puţin 5000 de soldaţi din gruparea Wagner s-au stabilit în Belarus pentru a antrena armata dictatorului Alexandru Lukaşenko.

Gruparea Wagner a fost recent declarată drept organizaţie teroristă, iar ministrul polonez de Apărare, Mariusz Błaszczak, a solicitat încă de pe data de 18 iulie întărirea securităţii frontierei cu Belarus cu două brigăzi suplimentare.

Graniţia dintre Polonia şi Lituania este considerată de NATO ca fiind ,,veriga slabă" în faţa ameninţării ruseşti.

 

Riscul izbucnirii unui nou război în Europa de Est a crescut, avertizează liderii polonezi şi baltici 

Polonia a informat NATO despre incidentul recent când elicopterele Belarusului i-a încălcat spaţiul aerian.

Incidentul a avut loc la sud de Suwalki, o linie de 60 de mile care este semnificativă din punct de vedere strategic pentru NATO, UE, Rusia şi Belarus.

Regiunea de graniţă leagă enclava rusă Kaliningrad de Belarus şi este singura conexiune terestră între statele baltice şi restul UE.

Săptămâna trecută, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că mercenarii Wagner se îndreptau spre coridorul Suwalki prin Grodno, într-o situaţie care „devine şi mai periculoasă” pe măsură ce forţele aliate ruse încearcă să-şi sporească prezenţa în apropierea frontierei NATO. 

Marţi, adjunctul ministrului polonez de externe Paweł Jabłoński a declarat postului de radio local RMF.FM că ar putea exista „din păcate” mai multe provocări din partea forţelor belaruse şi ruse în viitor.

,,Este doar un joc diplomatic", crede un lector

Pe de altă parte, Martin Smith, lector superior în apărare şi afaceri internaţionale la Academia Militară Regală Sandhurst (RMAS) din sudul Angliei, încearcă să liniştească opinia publică.

El a declarat că Lukaşenko „simte nevoia” să-şi declare public sprijinul pentru Rusia, deoarece a evitat participarea directă la războiul Kremlinului în Ucraina.

„Creşterea tensiunilor cu membrii NATO vecini este una dintre modalităţile prin care alege să facă acest lucru. Este un joc diplomatic pe care îl joacă cu o oarecare îndemânare, abilitatea fiind de a calibra escaladarea tensiunilor, astfel încât să nu existe o ameninţare majoră de escaladare a ostilităţilor active”, a declarat Smith pentru CNN.

El a spus că este „sceptic” că Belarus şi Wagner ar avea o bună colaborare. 

„După revolta lui Wagner din Rusia din iunie, preşedintele Lukaşenko este foarte conştient de faptul că Evgheni Prigojin şi trupele sale din Belarus s-ar putea întoarce împotriva lui la un moment dat”, adaugă Smith.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici