Polonia va plăti compensaţii victimelor închisorilor secrete ale CIA

Polonia va respecta decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg şi va plăti compensaţii victimelor programului de extrădări extrajudiciare al CIA, care au fost torturate în închisori secrete, a declarat ministrul polonez de Externe, Grzegorz Schetyna, citat de Radio Polonia.

150 afișări
Imaginea articolului Polonia va plăti compensaţii victimelor închisorilor secrete ale CIA

Polonia va plăti compensaţii victimelor închisorilor secrete ale CIA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Avem stat de drept şi de aceea trebuie să plătim compensaţii", a afirmat Schetyna într-un interviu pentru postul de radio.

CEDO a ordonat Poloniei să achite compensaţii pentru doi suspecţi de terorism deţinuţi în prezent la închisoarea americană din Guantanamo Bay, Cuba.

Leszek Miller, liderul Alianţei Democratice de Stânga (SLD, opoziţie), care era prim-ministru în perioada în care au fost comise actele de tortură pe teritoriul polonez, a apreciat că plata compensaţiilor ar însemna finanţarea terorismului.

Schetyna a precizat însă că banii vor fi viraţi într-un cont escrow şi vor fi luate toate măsurile pentru a preveni folosirea lor pentru terorism.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a confirmat la 17 februarie complicitatea Poloniei în programul de extrădări extrajudiciare al CIA - care a operat o închisoare secretă la baza militară Stare Kiejkuty -, respingând apelul Varşoviei împotriva deciziei din iulie.

Curtea de la Strasbourg a stabilit în iulie că Guvernul Poloniei a colaborat cu CIA şi a înfiinţat centrul secret de detenţie de la baza militară Stare Kiejkuty.

CEDO a apreciat totodată că Polonia a eşuat să lanseze o anchetă adecvată cu privire la încălcarea drepturilor omului în cazul a doi bărbaţi, care au fost torturaţi în închisoarea secretă a CIA în 2002 şi 2003.

Polonia ar urma să achite compensaţii în valoare de 230.000 de euro celor doi bărbaţi deţinuţi în închisoarea CIA pe teritoriul polonez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici