Polonia va spori cheltuielile de apărare şi va întări armata, în timp ce războiul din Ucraina face ravagii

Polonia va creşte cheltuielile pentru forţele sale armate mai mult decât a fost planificat, a declarat joi guvernul, în condiţiile în care invazia rusă în Ucraina vecină atrage atenţia asupra capacităţilor de apărare ale Varşoviei.

759 afișări
Imaginea articolului Polonia va spori cheltuielile de apărare şi va întări armata, în timp ce războiul din Ucraina face ravagii

Polonia va spori cheltuielile de apărare şi va întări armata, în timp ce războiul din Ucraina face ravagii

Asaltul Moscovei asupra Ucrainei a zguduit Polonia, membră a NATO, unde amintirile dominaţiei sovietice de după cel de-al Doilea Război Mondial sunt adânci.
 
Va exista un amendament (la planul de apărare): 3% din PIB pentru apărare anul viitor, apoi îl vom creşte", a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului naţionalist aflat la putere, Lege şi Justiţie (PiS), în camera inferioară a parlamentului.
 
În ultimii ani, Polonia şi-a menţinut cheltuielile anuale pentru apărare la 2% din PIB, în conformitate cu angajamentul său faţă de NATO, potrivit Reuters.
 
”Legea privind apărarea patriei”, un proiect de lege anunţat pentru prima dată în octombrie, pe care parlamentul îl dezbătea joi, prevăzuse iniţial o creştere a cheltuielilor la 2,5% începând cu 2024.
 
Ministrul apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că proiectul de lege va creşte numărul de soldaţi din armata poloneză la 300.000, ca parte a unui plan pe cinci ani. În prezent, Polonia are aproximativ 143.500 de soldaţi.
 
„Va exista un cadru pentru a avea una dintre cele mai puternice armate din NATO", a declarat Blaszczak. „Patria noastră are nevoie de o astfel de armată poloneză, mai ales acum, când imperiul răului încearcă să renască dincolo de graniţa noastră de est".
 
Guvernul a declarat că intenţionează să diminueze impactul asupra bugetului prin finanţarea expansiunii parţial prin obligaţiuni garantate de guvern emise de banca de stat pentru dezvoltare BGK, pe lângă obligaţiunile de trezorerie, bugetul de stat şi profiturile băncii centrale. citeste mai departe
 
Suntem conştienţi de limitările care rezultă din reglementările UE privind deficitul bugetar de 3%", a declarat Kaczynski. „Purtăm discuţii şi există o şansă ca cheltuielile militare să nu fie incluse în deficitul bugetar, este foarte important”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici