Poroşenko: Ucraina a decretat un nou armistiţiu, care este respectat

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat că armistiţiul decretat marţi dimineaţa în regiunile din estul Ucrainei - unde forţele guvernamentale înfruntă rebeli proruşi - era respectat.

421 afișări
Imaginea articolului Poroşenko: Ucraina a decretat un nou armistiţiu, care este respectat

Petro Porosenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Astăzi (marţi), acum o oră şi jumătate, am declarat un nou armistiţiu. Nu a existat niciun tir, nu avem niciun militar ucis", a declarat Poroşenko într-o conferinţă publică, la Singapore.

Ucraina este pregătită să acţioneze astfel încât "sângele să nu mai curgă", dar fără să "renunţe" la libertatea, democraţia, suveranitatea şi independenţa sale, a adăugat el, în faţa unor universitari, diplomaţi şi oameni de afaceri.

Poroşenko a apreciat că acest conflict nu este un război doar pentru Ucraina, ci "un război pentru libertate, pentru democraţie, pentru Europa".

Pe de altă parte, negocierile de pace prevăzute marţi la Minsk nu vor mai avea loc şi nu s-a stabilit o nouă dată pentru ele, a anunţat diplomaţia ucraineană.

"Astăzi (marţi) nu se va întâmpla nimic", a anunţat Evghen Perebinis, un purtător de cuvânt al diplomaţiei ucrainene.

Întrebat dacă s-a stabilit altă dată pentru negocieri, el a insistat că există "consultări (în acest sens şi ele) continuă", în contextul în care separatiştii cer o amânare a deschiderii negocierilor cel puţin până vineri, pe 12 decembrie.

Aceste informaţii au fost confirmate pentru AFP de către un lider separatist, Denis Puşilin, "preşedintele parlamentului" de la Doneţk.

"Există un acord premergător pentru negocieri săptămâna aceasta", a declarat el, adăugând că noua dată ar putea să fie anunţată miercuri.

"Data poate să fie stabilită imediat ce ne punem de acord asupra agendei" acestei întâlniri, a subliniat el.

Rebelii doresc ca Kievul, care a încetat orice finanţare bugetară a zonei aflate sub controlul insurgenţilor proruşi, să anuleze "blocada economică", potrivit aceleiaşi surse.

Alte puncte vizează retragerea armamentului greu şi schimbul de prizonieri, dar şi punerea în aplicare a două legi ucrainene care prevăd amnistiera anumitor combatanţi rebeli şi acordarea unei autonomii mai mari teritoriului pe care aceştia-l controlează, potrivit lui Puşilin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici