Portugalia şi Spania în flăcări. Cele două ţări se luptă cu incendii masive de vegetaţie

Peninsula Iberică arde. Este cea mai afectată zonă de schimbările climatice din Europa, aici fiind înregistrate valuri intense de căldură, secete şi incendii de pădure din ce în ce mai puternice.

224 afișări
Imaginea articolului Portugalia şi Spania în flăcări. Cele două ţări se luptă cu incendii masive de vegetaţie

Portugalia şi Spania în flăcări. Cele două ţări se luptă cu incendii masive de vegetaţie

Sute de pompieri se luptau marţi cu un incendiu de vegetaţie care arde de patru zile în Portugalia, care, la fel ca şi Spania vecină, este sufocată de un val de căldură care a declanşat alerte meteorologice pe scară largă, potrivit AFP.

Peninsula Iberică este cea mai afectată de schimbările climatice din Europa, fiind victima valurilor de căldură, secetelor şi incendiilor de pădure din ce în ce mai intense.

Luni, în Santarem, în centrul Portugaliei, temperatura a crescut până la 46,4 grade Celsius - un record pentru 2023 - potrivit datelor provizorii ale biroului meteorologic. În unele zone din Portugalia se prognoza că marţi se vor atinge 40 de grade Celsius.

Biroul meteorologic din Spania a anunţat că se aşteaptă ca marţi şi miercuri căldura să depăşească 44C, ceea ce se preconizează a fi cea mai puternică zi a acestui val de căldură, al treilea din acest an.

Marţi, aproximativ 900 de pompieri susţinuţi de 10 avioane cu apă se luptau cu un incendiu care a ars deja mii de hectare în Odemira, în sud-vestul Portugaliei, în apropiere de Algarve, Mecca turistică a sudului.

Autoritatea portugheză de protecţie civilă a declarat că perimetrul incendiului a fost "stabilizat" în cursul nopţii de luni spre marţi, dar că există încă "două puncte critice" care necesită "mult efort".

Aproximativ 20 de sate din interiorul ţării şi o serie de zone turistice rurale au fost evacuate luni, ceea ce ridică la 1.500 numărul persoanelor strămutate începând de sâmbătă.

Aproximativ 40 de persoane, dintre care 28 de pompieri, au primit îngrijiri medicale de urgenţă.

Un alt incendiu de vegetaţie care a distrus deja aproximativ 7.000 de hectare în Leiria, în centrul Portugaliei, s-a calmat în cursul nopţii de luni spre marţi.

Avertizările meteorologice au rămas în vigoare atât în Portugalia, cât şi în Spania.

O mare parte din jumătatea sudică a Spaniei a fost marţi în alertă portocalie. Biroul spaniol de meteorologie (AEMET) a emis alerte roşii maxime pentru părţi din Andaluzia, în sud, regiunea Madrid, în centru, şi Ţara Bascilor, în nord.

Peste 1.000 de hectare de teren au fost distruse de flăcări în Spania în weekend.

Un al patrulea mare incendiu de vegetaţie a izbucnit luni în Estremadura, în centrul Spaniei, în apropiere de graniţa cu Portugalia. Pompierii nu au reuşit să îl stingă peste noapte.

În total, incendiile de vegetaţie au distrus 100.000 de hectare de teren în Peninsula Iberică în acest an, potrivit estimărilor preliminare. Acest lucru se adaugă la recordul de 400.000 de hectare distruse anul trecut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici