Povestea lui Ahmed, adolescentul "terorist" care a fost invitat la Casa Albă - FOTO, VIDEO

Ahmed Mohamed, un adolescent de 14 ani din Texas care a devenit o celebritate mondială după ce a fost arestat luna trecută de poliţie din cauză că a adus la şcoală un ceas care a fost confundat cu o bombă, s-a întâlnit, luni seara, cu preşedintele Barack Obama. La puţin timp după eveniment, familia sa a anunţat că vor părăsi SUA definitiv pentru a se stabili în Qatar, scrie Washington Post.

1721 afișări
Imaginea articolului Povestea lui Ahmed, adolescentul "terorist" care a fost invitat la Casa Albă - FOTO, VIDEO

Povestea lui Ahmed, adolescentul "terorist" care a fost invitat la Casa Albă. Ceasul pe care l-a adus la şcoală, confundat cu o bombă (Imagine: Facebook)

Numele lui Ahmed Mohamed a ajuns să fie cunoscut în lumea întreagă în septembrie, în ziua în care şi-a adus la şcoală tema - proiectul pentru ora de ştiinţe, un ceas electronic improvizat. Gestul, aparent banal, l-a făcut să ajungă în arestul poliţiei locale. 

Profesoara de engleză a considerat că obiectul semăna mai degrabă cu o bombă, aşa că adolescentul a fost scos din sala de clasă de un om al legii, relatează Washington Post

"M-au interogat şi m-au percheziţionat, mi-au confiscat tableta şi invenţia. Mi-au spus că am încercat să construiesc o bombă. Le-am spus că nu, am încercat să fac un ceas", a povestit adolescentul. El a fost încătuşat şi dus la secţia de poliţie, unde interogatoriul a continuat, băiatul susţinând că poliţiştii i-au repetat insistent numele de familie - Mohamed şi că nu l-au lăsat să îşi sune tatăl. 

Povestea lui Ahmed a devenit virală, iar mulţi americani şi-au exprimat susţinerea pentru adolescent. Printre ei s-au numărat fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg,  Hillary Clinton şi însuşi preşedintele Barack Obama.

"Reuşit ceas, Ahmed. Nu ai vrea să îl aduci la Casa Albă? Ar trebui să ispirăm mai mulţi copii ca tine să fie interesaţi de ştiinţă. Asta face America minunată", a postat Obama pe contul său de Twitter. 

Cazul său a ajuns să fie privit ca fiind întruchiparea rasismului şi a islamofobiei din societatea americană. 

După ce a fost retras de la şcoala din Texas, viaţa adolescentului a luat o altă turnură. Ahmed a devenit un promotor al toleranţei, a fost invitat în emisiunea “Doctor Oz”, a vizitat Google Science Fair, s-a întâlnit cu preşedintele sudanez Omar al Bashir şi s-a fotografiat cu regina Iordanului la o reuniune a ONU. 

Atât el, cât şi familia lui au insistat asupra faptului că au avut de suferit doar pentru că sunt musulmani. 

"Vrea doar să inventeze lucruri care să ajute omenirea. Dar pentru că poartă numele Mohamed şi din cauza 9/11, a fost tratat discriminatoriu", a declarat tatăl băiatului, Mohamed Elhassan Mohamed, un imigrant din Sudan. 

Postarea de pe Twitter a preşedintelui SUA s-a concretizat sub forma unei invitaţii la "Noaptea de astronomie", un eveniment dedicat ştiinţei şi educaţiei organizat de Casa Albă luni seara. Ahmed s-a numărat printre cei 300 de participanţi şi a avut ocazia să dea mâna şi să schimbe câteva cuvinte cu Obama. "Nu am adus ceasul cu mine pentru că veneam direct din Sudan şi nu am avut timp să trec pe acasă să îl iau", a declarat Ahmed pentru Dallas Morning News. 

La mai puţin de 24 de ore după ce Ahmed s-a întâlnit cu Obama, familia lui a anunţat că va părăsi SUA definitv pentru a se muta în Qatar. 

"După ce am analizat cu atenţie toate ofertele generoase pe care le-am primit, am dori să anunţăm că am acceptat invitaţia Fundaţiei pentru Educaţie, Ştiinţă şi Dezvoltare Comunitară din Qatar ca Ahmed să se alăture prestigiosului său program pentru inovatori", a afirmat familia într-un comunicat dat publicităţii marţi. 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici