PREGĂTIRI DE RĂZBOI ÎN PACIFIC? Japonia şi Australia au încheiat un nou pact de securitate împotriva ameninţării chineze

  • Japonia şi Australia au semnat sâmbătă un nou acord bilateral de securitate care acoperă cooperarea militară, de informaţii şi de securitate cibernetică.
  • Acesta este primul astfel de acord pe care Japonia l-a încheiat cu orice altă ţară decât Statele Unite.
  • Declaraţia se referă, de asemenea, la cooperarea în „rezistenţa împotriva constrângerii economice şi a dezinformarii” – ameninţări de care China este acuzată pe scară largă.
1870 afișări
Imaginea articolului PREGĂTIRI DE RĂZBOI ÎN PACIFIC? Japonia şi Australia au încheiat un nou pact de securitate împotriva ameninţării chineze

Hepta

Japonia şi Australia au semnat sâmbătă un nou acord bilateral de securitate care acoperă cooperarea militară, de informaţii şi de securitate cibernetică pentru a contracara creşterea agresiunii chineze. 

Actualizarea Declaraţiei comune privind cooperarea în materie de securitate, un pact semnat pentru prima dată în 2007, când ascensiunea Chinei a fost mai puţin îngrijorătoare, a fost rezultatul major al întâlnirii premierului japonez Fumio Kishida cu omologul său australian Anthony Albanese în oraşul de pe coasta de vest Perth.

Se bazează pe un  acord de acces reciproc pe  care Kishida l-a semnat în ianuarie cu prim-ministrul australian de atunci Scott Morrison, care înlătură obstacolele în calea desfăşurării exerciţiilor militare comune. 

Acesta este primul astfel de acord pe care Japonia l-a încheiat cu orice altă ţară decât Statele Unite. Japonia a anunţat sâmbătă că forţele sale de autoapărare se vor antrena şi vor lua parte la exerciţii cu armata australiană în nordul Australiei pentru prima dată în temeiul acordului.

Prim-miniştri au convenit că noua declaraţie a consolidat tratatele bilaterale de securitate dintre Japonia şi Australia cu Statele Unite, care susţin pacea şi stabilitatea în regiunea Indo-Pacific.

Recent, avioanele militare militare chineze au violat spaţiul aerian japonez. Anul trecut, avioanele de război japoneze au interceptat 722 de ori   avioanele chineze, transmite CNBC.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici