Premierul albanez refuză o anchetă privind presupusul trafic de organe

Premierul albanez Sali Berisha s-a opus creării unei comisii independente care să ancheteze presupusele abuzuri comise de membrii Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK), în timpul conflictului cu forţele sârbe de la sfârşitul anilor '90, relatează BBC News online.

25 afișări
Imaginea articolului Premierul albanez refuză o anchetă privind presupusul trafic de organe

Premierul albanez refuză o anchetă privind presupusul trafic de organe (Imagine: Mediafax Foto)

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a precizat că deţine probe potrivit cărora mai mulţi etnici sârbi ar fi fost răpiţi şi ucişi de UCK, după încheierea războiului din Kosovo, pentru a le fi prelevate organele.

Aceste acuzaţii au apărut iniţial în cartea fostului procuror al Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, Carla del Ponte. Ea menţiona că în 1999, după încheierea conflictului, albanezii au sechestrat 300 de sârbi într-o locuinţă din nordul Albaniei, unde le-ar fi prelevat organele.

Potrivit HRW, membri ai Armatei de Eliberare a Kosovo au recunoscut aceste practici. În plus, un raport al ONU arată că în locuinţa respectivă au fost descoperite urme de sânge, deşi este incert dacă el provine de la oameni.

Premierul albanez Sali Berisha a declarat că nu este nevoie de o investigaţie în acest sens.

"Au existat anchete realizate de procurori albanezi şi internaţionali şi nu s-a găsit nici o dovadă. Asta e tot ce pot spune despre aceste acuzaţii care aduc mai mult cu un roman de Agatha Christie", a precizat premierul albanez.

Aproximativ 500 de sârbi şi aproape 1.500 de albanezi sunt încă daţi dispăruţi în urma conflictului din regiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici