Premierul australian vrea înlocuirea monarhiei cu o republică, după moartea reginei Elisabeta a II-a

Prim-ministrul australian, Julia Gillard, a declarat marţi că este timpul ca Australia să devină o republică şi că o astfel de reformă ar putea avea loc după moartea reginei Elisabeta a II-a, suveran al ţării.

196 afișări
Imaginea articolului Premierul australian vrea înlocuirea monarhiei cu o republică, după moartea reginei Elisabeta a II-a

Premierul australian vrea înlocuirea monarhiei cu o republică, după moartea reginei Elisabeta a II-a (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Moartea reginei ar reprezenta momentul "potrivit" pentru ca Australia să iasă de sub tutela reginei, a apreciat Gillard, cu câteva zile înainte de alegerile legislative de sâmbătă, al căror rezultat se anunţă incert.

"Cred că această ţară ar trebui să devină o republică. Cred şi că această ţară are multă afecţiune pentru regina Elisabeta", a declarat Gillard, prima femeie premier din Australia.

"În calitate de premier, aş vrea să lucrăm la un acord privind modelul de republică, dar cred că momentul potrivit pentru ca această naţiune să devină o republică va apărea prin schimbarea monarhului", a subliniat ea.

Australienii s-au declarat împotriva trecerii la republică, într-un referendum organizat în 1999, iar dezbaterea continuă să divizeze ţara.

Chiar dacă Australia este independentă din 1901, regina Elisabeta a II-a îşi menţine titlul de şef de stat şi portretul său este reprezentat pe monezi şi bancnote.

"Sper că regina Elisabeta va trăi încă mult timp (...) Dar cred că (moartea sa) va fi probabil momentul potrivit pentru o tranziţie către republică", a adăugat Gillard.

Rivalul lui Gillard la alegerile de sâmbătă, conservatorul Tony Abbott, a prezidat în trecut mişcarea în favoarea unei monarhii constituţionale, principalul grup care se opune trecerii la sistemul republican.

Australienii sunt chemaţi sâmbătă să îşi aleagă parlamentarii, în timpul unui scrutin care se anunţă foarte strâns. Potrivit unui sondaj publicat luni, Gillard avea patru puncte procentuale în faţa lui Abbott, în condiţiile în care diferenţele dintre cei doi rivali au fost mult timp neglijabile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici