Premierul ceh Petr Necas a anunţat că va demisiona luni, în urma unui scandal de corupţie

Premierul ceh Petr Necas (centru-dreapta) a anunţat duminică seara că va demisiona din funcţie luni, recunoscându-şi responsabilitatea într-un scandal de corupţie şi de abuz de putere care o vizează pe cea mai apropiată colaboratoare a sa, într-o încercare de a-şi salva coaliţia.

671 afișări
Imaginea articolului Premierul ceh Petr Necas a anunţat că va demisiona luni, în urma unui scandal de corupţie

Premierul ceh Petr Necas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Voi demisiona mâine (luni) din postul de premier. Sunt conştient de responsabilitatea mea politică", a declarat Necas într-o conferinţă de presă susţinută la finalul unei reuniuni a liderilor din cadrul coaliţiei guvernamentale.

"Sunt un luptător. Dar îmi dau perfect seama, totodată, că a venit momentul plecării", a spus el.

Necas a pledat pentru menţinerea actualei coaliţii tripartite de centru-dreapta până la alegerile legislative prevăzute în mai 2014, dar cu un nou premier, care să fie propus de partidul său, ODS.

Numele ministrului Industriei, Martin Kuba, vicepreşedinte OSD, a fost citat insistent duminică de presa cehă ca potenţial succesor.

Necas a anunţat că va părăsi şi postul de preşedinte ODS, pe care îl ocupă din 2010.

Pentru a fi aplicată, soluţia propusă de către Necas este necesar să obţină aprobarea a cel puţin 101 din cei 200 de membri ai Camerei inferioare a Parlamentului.

Alcătuită din partidele de dreapta ODS, TOP 09 al şefului diplomaţiei Karel Schwarzenberg şi mica formaţiune LIDEM (centru), coaliţia aflată la putere din 2010 nu dispune, totuşi, de o majoritate parlamentară, începând din 2012.

Opoziţia de stânga se opune cu vehemenţă acestei soluţii "în afara realităţii", în opinia sa, şi continuă să ceară organizarea de alegeri anticipate.

"CSSD este pregătit să lanseze imediat negocieri cu celelalte partide parlamentare şi cu preşedintele, pentru găsirea unei căi constituţionale spre organizarea de alegeri anticipate, în cel mai scurt timp", a subliniat Michal Hasek vicepreşedintele CSSD (social-democraţi).

"Preşedintele Milos Zeman este, acum, jucătorul-cheie", rezuma ediţia online a cotidianului Dnes. Fost preşedinte CSSD şi premier în perioada 1998-2002, Zeman este considerat rivalul politic al lui Necas.

"Sunt profund convins că preşedintele, ca un democrat adevărat, va respecta caracterul parlamentar al republicii noastre", a declarat Necas.

"În cazul în care coaliţia îi reuneşte pe cei 101 deputaţi ai săi, preşedintele va accepta, după părerea mea, şi va numi un premier care să beneficieze de încrederea coaliţiei", a apreciat Schwarzenberg, preşedintele TOP 09.

"Dar în cazul în care coaliţia se destramă, vor avea loc alegeri anticipate", a notat el.

Guvernul Necas urmează să înfrunte marţi o moţiune de cenzură depusă de CSSD. Această moţiune de cenzură este inutilă, acum, apreciază premierul demisionar.

Influenta directoare a Cabinetului său, prezentată drept prietena sa de tabloide, Jana Nagyova, în vârstă de 48 de ani, a fost plasată în detenţie provizorie sâmbătă, după ce a fost inculpată pentru organizarea corupţiei politice şi utilizarea în interes personal a serviciilor de informaţii militare, printr-o operaţiune ilegală de filare a soţiei lui Necas, de care este pe cale să divorţeze.

Doi generali şi un colonel din cadrul serviciilor militare de informaţii au fost inculpaţi, de asemenea. Generalul Ondrej Palenik, actualul şef al serviciului, se află în detenţie, dar şi colonelul Jan Pohunek. Al doilea general, Milan Kovanda, care a mărturisit faptele, este în libertate.

Cazul a început în noaptea de miercuri spre joi, cu o serie fără precedent de operaţiuni ale poliţiei şi arestări efectuate la sediul Guvernului şi Ministerului Apărării.

Operaţiunea poliţiei viza totodată mai mulţi oameni de afaceri şi membri ai unor grupuri de lobby cu legături cu Primăria Praga, suspectaţi de numeroase deturnări de fonduri. Aceştia din urmă au reuşit să părăsească ţara cu puţin timp înainte de operaţiunea poliţiei.

Poliţia a apreciat că Nagyova ar putea să fie implicată în toate aceste cazuri. Ea riscă până la cinci ani de închisoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici