Premierul japonez avertizează că situaţia de la centrala Fukushima este "imprevizibilă"

Situaţia de la centrala nucleară de la Fukushima rămâne "imprevizibilă", a avertizat vineri premierul japonez, Naoto Kan, la două săptămâni de la tsunami care a avariat grav mai multe reactoare şi a provocat scurgeri radioactive.

19 afișări
Imaginea articolului Premierul japonez avertizează că situaţia de la centrala Fukushima este "imprevizibilă"

Premierul japonez avertizează că situaţia de la centrala Fukushima este "imprevizibilă" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Situaţia rămâne imprevizibilă. Lucrăm pentru ca situaţia să nu se înrăutăţească. Trebuie să fim extrem de vigilenţi", a declarat Kan în cadrul unei conferinţe de presă.

Operatorul centralei, Tokyo Electric Power (TEPCO,) a recunoscut, vineri, că operaţiunile de răcire a reactoarelor cu ajutorul tunurilor de apă şi lucrările de repunere în funcţiune a pompelor cu apă electrice avansează lent din cauza pericolului de la faţa locului, la o zi de la spitalizarea unor angajaţi puternic iradiaţi.

TEPCO a avertizat, de asemenea, că incinta reactorului 3 al centralei, care conţine barele de combustibil, ar putea fi avariată.

Kan şi-a exprimat respectul "faţă de toţi cei care şi-au unit forţele pentru a face faţă celei mai grave crize care afectează Japonia după al II-lea Război Mondial".

Seismul şi tsunamiul din 11 martie s-au soldat cu cel puţin 10.066 de morţi, iar 17.443 de persoane sunt în continuare dispărute.

"La două săptămâni după dezastru, îndemn pe toată lumea să dea dovadă de solidaritate pentru depăşirea acestei crize", afirmă premierul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici