Premierul japonez Shinzo Abe a efectuat o vizită la centrala nucleară avariată Fukushima Daiichi

Premierul japonez Shinzo Abe a efectuat sâmbătă dimineaţa o vizită la centrala nucleară avariată de la Fukushima, după doar trei zile de la învestire, pentru a demonstra hotărârea sa de a depăşi criza.

123 afișări
Imaginea articolului Premierul japonez Shinzo Abe a efectuat o vizită la centrala nucleară avariată Fukushima Daiichi

Premierul japonez Shinzo Abe a efectuat o vizită la centrala nucleară avariată Fukushima Daiichi (Imagine: AFP - Arhiva MediafaxFoto)

După predecesorii săi de centru-stânga Naoto Kan şi Yoshihiko Noda, conservatorul Shinzo Abe este al treilea şef de Guvern care vizitează complexul atomic devastat de un cutremur violent, urmat de un tsunami, la 11 martie 2011, în nordul arhipelagului.

Însoţit de mai mulţi jurnalişti, Shinzo Abe a petrecut o oră şi jumătate în incinta Centralei Nucleare Fukushima Daiichi (Fukushima numărul 1), după un an de la stabilizarea complexului atomic ale cărui patru reactoare au fost grav avariate şi care au emis în atmosferă, sol şi mare cantitiăţi enorme de substanţe radioactive.

"Mulţumesc tuturor. Este foarte dur, dar cu ajutorul vostru lucrările avansează către desfiinţare", a declarat premierul la "J Village", baza de plecare-sosire a muncitorilor însărcinaţi cu lucrări la Fukushima Daiichi.

"În această perioadă a sărbătorilor de la sfârşitul anului, chiar dacă este foarte dificil pentru familiile voastre, acţionaţi cu curaj şi vegheaţi la securitatea voastră", a adăugat Shinzo Abe, după care a urcat la bordul unui autobuz care a pornit spre centrală, aflată la o distanţă de 20 de kilometri.

Purtând un combinezon şi o mască de gaze, şeful Guvernului a ajuns, la bordul autobuzului, în apropierea reactoarelor 5 şi 6, cele mai puţin avariate, dar şi lângă locurile unde sunt depozitate deşeuri şi moloz radioactive.

Într-un adăpost împotriva cutremurelor, el a discutat timp de câteva minute cu muncitori, în prezenţa preşedintelui companiei TEPCO, exploatantul centralei. El a adresat un mesaj de "mulţumire şi încurajare" acestor muncitori, care "fac faţă unei provocări fără precedent".

Aproximativ 160.000 de persoane au părăsit regiunea contaminată, din care o parte a devenit total nelocuită.

Ales premier la 26 decembrie, în urma unei victorii zdrobitoare a Partidului Liberal-Democrat (PLD) în alegerile legislative care au avut loc cu zece zile înainte, Abe nu îşi ascunde voinţa de a reporni toate reactoarele nucleare care vor fi considerate sigure de către Autoritatea pentru reglementare, o entitate independentă creată în septembrie.

O decizie cu privire la fiecare în parte dintre cele 48 de instalaţii oprite, dintr-un total de 50, va fi adoptată în decurs de trei ani, a promis el în timpul campaniei electorale.

Premierul apreciază că Japonia nu poate, din motive economice, să renunţe la energia nucleară.

Pachetul energetic pentru anii 2030 şi dincolo de acest orizont va fi definit în următorii zece ani, dar obiectivul "zero (energie) nucleară" promis de Guvernul precedent de centru-stânga este deja considerat caduc.

Deşi patru dintre cele cinci circumscripţii ale prefecturii Fukusima sunt, începând de la 16 decembrie, reprezentate de deputaţi PDL, populaţia locală se opune extrem de ferm energiei nucleare.

De fapt, şeful Guvernului a venit în regiune, încă de la începutul mandatului, tocmai pentru a promite o accelerare a decontaminării şi reconstrucţiei, cu ajutorul unor noi bugete.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici