Premierul Portugaliei, Antonio Costa, a demisionat din cauza unui scandal de corupţie

Premierul socialist al Portugaliei, António Costa, a demisionat la câteva ore după ce procurorii care examinează presupuse fapte de corupţie legate de afaceri cu litiu şi hidrogen "verde" au anunţat că este anchetat, iar poliţia a percheziţionat zeci de adrese, inclusiv reşedinţa sa oficială şi ministerele Mediului şi Infrastructurii.

183 afișări
Imaginea articolului Premierul Portugaliei, Antonio Costa, a demisionat din cauza unui scandal de corupţie

Premierul Portugaliei, Antonio Costa, a demisionat din cauza unui scandal de corupţie

Marţi după-amiază, după două întâlniri de urgenţă cu preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, Costa a declarat că şi-a prezentat demisia, adăugând că are "conştiinţa curată" şi "încredere deplină în justiţie" şi în modul în care aceasta funcţionează.
 
"Atribuţiile de prim-ministru nu sunt compatibile cu nicio suspiciune asupra integrităţii mele", a declarat el într-o conferinţă de presă. "În aceste condiţii, mi-am prezentat demisia preşedintelui republicii".
 
Costa, care a obţinut un al treilea mandat consecutiv de prim-ministru după ce partidul său a obţinut o majoritate absolută surprinzătoare în cadrul unor alegeri generale anticipate în ianuarie 2022, a declarat că a demisionat în ciuda faptului că a fost "complet dispus să se dedice cu toată energia mea îndeplinirii mandatului până la sfârşitul acestei legislaturi". De asemenea, el a spus că nu va candida la viitoarele alegeri.
 
Anunţul său a fost făcut după ce presa portugheză a relatat că cel puţin cinci persoane au fost reţinute, printre care şeful de cabinet al lui Costa, Vítor Escária, şi prietenul acestuia, consultantul în afaceri Diogo Lacerda Machado.
 
Parchetul a dezvăluit apoi că însuşi Costa era anchetat, adăugând că "numele şi autoritatea" premierului au fost citate de suspecţii interogaţi în timpul anchetei.
 
Rebelo de Sousa a confirmat că a acceptat demisia lui Costa şi că se va întâlni miercuri cu liderii partidului. Preşedintele va trebui apoi să decidă dacă va dizolva parlamentul şi va convoca alegeri sau dacă va permite socialiştilor lui Costa, care au majoritatea în parlament, să formeze un nou guvern, transmite The Guardian.
 
În luna ianuarie a acestui an, procurorii au declarat că analizează acuzaţiile de corupţie legate de proiectele privind litiul şi hidrogenul, dar nu au numit niciun suspect.
 
Ancheta privind presupusa "utilizare abuzivă a fondurilor, corupţie activă şi pasivă din partea unor personalităţi politice şi trafic de influenţă" implică concesiuni miniere de litiu în nordul ţării. De asemenea, se investighează un proiect de producţie de hidrogen şi un centru de date care urmează să fie construit de compania Start Campus în Sines, un oraş situat la aproximativ 100 km sud de Lisabona.
 
Într-o declaraţie dată publicităţii marţi, procurorii au declarat că 42 de spaţii au fost percheziţionate de poliţie şi de personalul Departamentului său de Investigaţii şi Acţiuni Penale.
 
Aceasta a confirmat că printre adresele percheziţionate "pentru a identifica şi confisca documente şi alte probe relevante" s-au numărat "spaţii utilizate de şeful biroului primului ministru", de cele două ministere şi de consiliul municipal din Sines.
 
Invocând riscul de fugă şi posibilitatea ca activitatea ilegală să continue, procurorii au declarat că au fost emise mandate de arestare pentru şeful de cabinet al lui Costa, primarul din Sines şi doi directori de la Start Campus.
 
De asemenea, procurorii au declarat că ministrul portughez al infrastructurii, João Galamba, a fost pus sub acuzare în cadrul anchetei, la fel ca şi preşedintele consiliului executiv al Agenţiei portugheze pentru protecţia mediului (APA).
 
În luna mai, APA a aprobat un proiect de exploatare minieră a litiului, un metal esenţial pentru fabricarea bateriilor electrice. Un al doilea proiect a primit undă verde la începutul lunii septembrie.
 
La începutul acestui an, Rebelo de Sousa a cerut guvernului să facă curăţenie după ce un scandal separat a izbucnit în jurul companiei aeriene de stat TAP. Scandalul, cunoscut sub numele de TAPgate, a determinat mai mult de o duzină de miniştri şi secretari de stat să îşi părăsească posturile.
 
Controversa a început în urmă cu aproape un an, după ce s-a dezvăluit că un director al TAP a primit o indemnizaţie de plecare de 500.000 de euro (435.000 de lire sterline). După ce a plecat de la TAP, Alexandra Reis a fost numită la conducerea companiei de stat de control al traficului aerian NAV. Apoi, la începutul lunii decembrie, ea a devenit ministru junior la Trezorerie.
 
Deşi foştii aliaţi ai lui Costa din Partidul Comunist şi din Blocul de Stânga au cerut ca faptele să fie investigate înainte de a se trage vreo concluzie, alte partide au lansat rapid apeluri pentru organizarea de noi alegeri generale.
 
"Nu mai existau condiţii pentru ca António Costa să continue în funcţie", a declarat Rui Rocha, liderul partidului Iniţiativa Liberală. "Nu cred că există altă soluţie decât dizolvarea adunării republicii şi alegeri pentru ca portughezii să îşi poată spune părerea."
 
André Ventura, liderul partidului de extremă-dreapta Chega, a cerut, de asemenea, un nou scrutin, afirmând că "orice altă soluţie va întârzia procesul politic al ţării".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici