Premierul sârb respinge orice reconfigurare a Misiunii ONU în Kosovo

Premierul sârb, Voislav Koştuniţa, a respins joi orice reconfigurare a Misiunii ONU în Kosovo (MINUK), dorită şi propusă de Ban Ki-moon, secretarul general al Naţiunilor Unite, potrivit agenţiei oficiale de presă sârbe Tanjug.

16 afișări
Imaginea articolului Premierul sârb respinge orice reconfigurare a Misiunii ONU în Kosovo

Premierul sârb respinge orice reconfigurare a Misiunii ONU în Kosovo (Imagine: Mediafax/AFP)

O reconfigurare de acest gen "nu corespunde Rezoluţiei 1.244 a Naţiunilor Unite şi prin urmare nu poare fi acceptată de Serbia", a declarat Koştuniţa, citat de Tanjug.

Rezoluţia 1.244 a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată în iunie 1999, a pus capăt războiului din provincia separatistă sârbă Kosovo şi a impus prezenţa unei misiuni ONU în teritoriu.

În cadrul unui raport către Consiliul de Securitate, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a propus joi o reconfigurare a misiunii MINUK, având ca obiectiv transferarea principalelor responsabilităţi către Uniunea Europeană.

"Uniunea Europeană îşi va asuma, progresiv, responsabilităţile operaţionale sporite în domenii precum poliţia şi justiţia internaţională, dar şi referitoare la vămi, pe tot teritoriul Kosovo", se arată în raport.

"Responsabilităţile internaţionale deţinute de Naţiunile Unitese se vor limita la exercitarea controlului operaţional", potrivit ONU.

Potrivit raportului, Naţiunile Unite îşi vor asuma sarcini de "supervizare şi control", de "facilitare a aranjamentelor astfel încât Kosovo să ia parte la acordurile internaţionale", şi de "a facilita dialogul dintre Priştina şi Belgrad privind problemele de interes comun".

"În cazul în care Consiliul de Securitate nu va decide altfel, Rezoluţia 1.244 (din 1999) va rămâne cadrul legal pentru mandatul ONU" în Kosovo, "a cărei implementare va depinde de evoluţia circumstanţelor", potrivit secretarului general Ban Ki-moon.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici