Premierul Spaniei îşi cere scuze pentru o lacună în reforma legii privind consimţământul sexual

Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a cerut scuze, duminică, victimelor abuzurilor sexuale, după ce o lacună în legea privind violenţa sexuală includea o „portiţă” care permitea ca cel puţin 978 de infractori încarceraţi să îşi reducă sau să îşi încheie pedeapsa mai devreme, scrie Reuters.

628 afișări
Imaginea articolului Premierul Spaniei îşi cere scuze pentru o lacună în reforma legii privind consimţământul sexual

Legea „Numai da este da”, care a apărut parţial ca urmare a indignării publice cu privire la aşa-numitul caz Wolf Pack, se axa pe consimţământ şi era menită să rezolve cazurile în care inculpaţii au fost condamnaţi pentru infracţiunea de abuz sexual, deoarece victimele nu au opus rezistenţă din cauza fricii.

Dar, deoarece noua lege prevede o pedeapsă minimă mai mică - rezultatul fuziunii infracţiunilor de abuz sexual şi agresiune - a permis unor infractori condamnaţi înainte de intrarea în vigoare a acesteia să obţină cu succes reducerea pedepselor sau eliberarea anticipată.

După adoptarea legii în octombrie, sentinţele în 978 de cazuri au fost reduse, iar 104 deţinuţi au fost eliberaţi anticipat până la 31 martie, a declarat săptămâna trecută Consiliul General al Judecătorilor, organul superior al judecătorilor.

„Unele dintre aceste eliberări sau revizuiri nu sunt definitive, ele pot fi încă atacate. Dar, în orice caz, a existat un efect nedorit pe care trebuie să îl rezolvăm”, a declarat Sanchez într-un interviu acordat ziarului El Correo şi citat de Reuters.

„Dacă trebuie să ne cerem scuze victimelor, îmi cer scuze victimelor”.

Problema a divizat coaliţia, socialiştii fiind dornici să reformeze legea, dar partenerii lor de guvernare Unidas Podemos rezistă sugestiilor lor.

Combaterea violenţei de gen a fost o prioritate pe agenda coaliţiei de la cazul „Wolf Pack”, în care cinci bărbaţi au violat o tânără de 18 ani la festivalul de alergare a taurilor de la Pamplona în 2016. Ei au fost condamnaţi la 9 ani de închisoare pentru agresiune sexuală, care e o faptă mai puţin gravă decât violul. Mulţi spanioli au considerat pedeapsa prea mică pentru o astfel de faptă, în condiţiile în care procurorii ceruseră 20 de ani de închisoare pentru fiecare dintre cei cinci.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici