Premierul spaniol Pedro Sanchez a demisionat şi a convocat alegeri anticipate

Premierul spaniol Pedro Sanchez a demisionat, a dizolvat parlamentul şi a convocat alegeri anticipate pe 23 iulie, după ce a fost învins în alegerile locale de duminică, notează Corriere de la Serra.

324 afișări
Imaginea articolului Premierul spaniol Pedro Sanchez a demisionat şi a convocat alegeri anticipate

Premierul spaniol Pedro Sanchez a demisionat şi a convocat alegeri anticipate

Adresându-se naţiunii la televizor, Pedro Sanchez a anunţat că l-a informat deja pe regele Felipe al VI-lea, şeful statului, despre „decizia sa de a dizolva parlamentul şi de a proceda la convocarea de alegeri generale”, care erau programate pentru sfârşitul anului. Premierul a adăugat că este corect ca poporul spaniol să „ia acum cuvântul”.

Este o decizie care împinge tabăra adversă - conservatorii din Partidul Popular şi extrema dreaptă de la Vox - să accelereze acordurile pentru un pact electoral căruia i se opun mulţi din cadrul Pp, începând cu preşedintele Comunităţii Madrid, marele triumfător al scrutinului de duminică. Dar prin convocarea alegerilor cu cinci luni înainte de termen, Sanchez obligă şi tabăra progresistă să găsească un teren comun pentru a împiedica un viitor guvern de dreapta.

Premierul şi-a asumat „personal” responsabilitatea pentru rezultatul alegerilor. O înfrângere atât la nivel municipal - Pp a obţinut 31,5% faţă de 28,1% pentru Psoe, care a pierdut oraşe cheie precum Sevilla şi Valencia -, cât şi la nivel regional: conservatorii au câştigat şapte Comunităţi Autonome din cele 12 în care s-a votat. Cu toate acestea, doar în două - Comunidad de Madrid şi La Rioja - au obţinut majoritatea absolută. În toate celelalte, ei vor fi nevoiţi să se alieze cu partidul Vox al lui Santiago Abascal, care a avertizat aseară: „Suntem absolut indispensabili”.

După o noapte de întâlniri, a venit răspunsul drastic al lui Sanchez. „Supuneţi mandatul voinţei poporului”, nu fără a deplânge faptul că noua hartă politică desenează „noi majorităţi formate din Pp şi Voz”.

Premierul a profitat de ocazie pentru a apăra activitatea guvernului său, care a trebuit să facă faţă mai întâi pandemiei Covidiei şi mai apoi consecinţelor economice ale războiului din Ucraina.

„Ne aflăm în faţa unei căi clare de creştere, de ocupare a forţei de muncă şi de coeziune socială”, a declarat el luni dimineaţă de la Moncloa, susţinând că executivul său „a realizat marile reforme promise în discursul de învestitură, în programul de guvernare şi în acordurile cu Comisia Europeană”.

Trebuie amintit că Spania preia preşedinţia rotativă a Comisiei Europene la 1 iulie. De aceea, a declarat premierul, este imperios necesar să se clarifice voinţa poporului spaniol, „ce politici ar trebui să urmeze guvernul de coaliţie şi ce forţe politice ar trebui conducă această etapă”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici