Premierul Turciei exclude posibilitatea unei anchete comune cu Siria în cazul atentatelor: "Administraţia de la Damasc este ilegală"

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, catalogat drept "criminal" de un ministru sirian, a respins propunerea Siriei de efectuare a unei anchete comune în cazul atentatelor din 11 mai, afirmând că regimul de la Damasc este în ilegalitate.

159 afișări
Imaginea articolului Premierul Turciei exclude posibilitatea unei anchete comune cu Siria în cazul atentatelor: "Administraţia de la Damasc este ilegală"

Recep Tayyip Erdogan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Administraţia de la Damasc este ilegală. Cum vreţi să recunosc o structură care nu este recunoscută nici măcar de propriul popor", a declarat Erdogan, conform AFP, înainte de a pleca în Statele Unite, unde se va întâlni joi cu preşedintele Barack Obama.

Administraţia de la Damasc a anunţat marţi că este pregătită să colaboreze cu Ankara într-o anchetă "transparentă" în cazul atentatelor pe care Turcia le atribuie unei organizaţii teroriste turce care ar avea legături cu Siria. "Dacă Guvernul premierului Erdogan propune o anchetă comună şi transparentă între cele două ţări, nu văd niciun impediment în demersul de aflare a adevărului", a declarat marţi ministrul sirian al Informaţiilor, Omran al-Zohbi.

Treisprezece persoane suspectate de comiterea atentatelor au fost arestate de autorităţile turce.

Luni, Omran al-Zohbi a atribuit Guvernului turc responsabilitatea pentru atentatele comise pe teritoriul Turciei, la frontiera cu Siria, catalogându-l drept "criminal" şi "măcelar" pe premierul Recep Tayyip Erdogan. "Suntem întristaţi de moartea martirilor în localitatea turcă Reyhanli", a reacţionat ministrul sirian al Informaţiilor, Omran al-Zoubi, reiterând că Siria nu este implicată în niciun fel în atentatele din Turcia, soldate cu cel puţin 51 de morţi şi peste 100 de răniţi. "Premierul turc Recep Tayyip Erdogan trebuie luat la întrebări în legătură cu acest atac. Partidul său poartă responsabilitatea directă", a adăugat ministrul sirian. "Erdogan ar trebui să demisioneze; este un criminal şi un măcelar", a insistat al-Zohbi, amintind că Guvernul turc a facilitat traficul de armament şi combatanţi în Siria, alimentând conflictul din această ţară şi transformând regiunea de frontieră turco-siriană într-un fief al teroriştilor.

Guvernul condus de Erdogan, care susţine opoziţia din Siria şi critică regimul de la Damasc, a atribuit atentatele comise pe 11 mai în Turcia, la frontiera cu Siria, unor grupări apropiate de regimul Bashar al-Assad. Două vehicule-capcană au explodat sâmbătă în Reyhanli (provincia Hatay), o localitate situată la opt kilometri de frontiera Turciei cu Siria. Cel puţin 51 de oameni au murit în atentate, iar peste 100 au fost răniţi.

Regimul Bashar al-Assad a negat orice implicare în atentatele comise în Turcia. "Siria nu a comis şi nu va comite niciodată astfel de acţiuni; valorile noastre nu ne permit să facem aşa ceva", a subliniat ministrul sirian al Informaţiilor.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu confruntări armate între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad şi forţele militare ale opoziţiei. Bilanţul confruntărilor este, potrivit estimărilor, de aproximativ 94.000 de morţi. Regimul Bashar al-Assad atribuie violenţele unor "forţe externe" care ar încerca să destabilizeze Siria. Statele Unite şi mai multe ţări europene, inclusiv Turcia, susţin forţele militare ale opoziţiei siriene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici