Premierul Ungariei, Viktor Orban şi omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, se consultă în privinţa abordării faţă de bugetul UE

  • Viktor Orban se consultă cu Mateusz Morawiecki pe tema bugetului UE
  • Uniunea Europeană ar putea exclude Ungaria şi Polonia din Planul de relansare economică
  • Ungaria şi Polonia blochează bugetul UE şi Fondul de relansare din cauza mecanismului privind statul de drept
721 afișări
Imaginea articolului Premierul Ungariei, Viktor Orban şi omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, se consultă în privinţa abordării faţă de bugetul UE

Premierul Ungariei, Viktor Orban şi omologul său polonez, Mateusz Morawiecki se consultă în privinţa abordării faţă de bugetul UE

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a discutat luni seară cu omologul său din Polonia, Mateusz Morawiecki, pentru a stabili abordarea faţă de bugetul Uniunii Europene, în contextul presiunilor Bruxellesului.

Uniunea Europeană intenţionează să excludă Ungaria şi Polonia din Planul de relansare economică post-pandemie dacă cele două ţări nu acceptă rapid o soluţie, a afirmat un diplomat european citat de agenţia de presă Reuters. "Trebuie să avem un acord cu Ungaria şi Polonia astăzi ori mâine. În caz contrar, vom trece la scenariul B", a declarat luni un diplomat european, sub protecţia anonimatului.

În scenariul B, Ungaria şi Polonia vor fi excluse din Planul UE de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro. Însă procedura de aprobare a bugetului multianual european, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, ar rămâne blocată.

Comisia Europeană a semnalat săptămâna trecută că intenţionează să excludă Ungaria şi Polonia din Planul Uniunii Europene de relansare economică post-pandemie, dacă nu se va ajunge la o soluţie de compromis la nivelul celor 27 de state membre cu ocazia summitului Consiliului European. Oficiali europeni citaţi de agenţia DPA şi de site-ul T-online.de au afirmat că Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, ar putea fi aprobat prin "Procedura cooperării consolidate", care prevede că cel puţin nouă ţări UE au dreptul de a institui o integrare sau cooperare avansată într-un domeniu din cadrul structurilor comunitare fără a fi implicate celelalte ţări UE.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis deja Parlamentului European că vrea "salvarea Fondului de relansare". Ursula von der Leyen l-a anunţat pe preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, că va propune "procedura de cooperare consolidată în formatul de 25 de state membre", conform unor funcţionari din cadrul PE citaţi de site-ul Politico.eu.

O altă variantă ar fi crearea Fondului UE de relansare economică post-pandemie în afara structurilor instituţionale europene, printr-un tratat interguvernamental.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat Ungaria şi Polonia să renunţe la blocarea aprobării bugetului Uniunii Europene şi a Fondului de relansare, recomandându-le să conteste la Curtea de Justiţie a UE mecanismul privind statul de drept.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici