Premiul Nobel pentru Pace a fost înmânat oficial unei Uniuni Europene afectate de criză

Uniunea Europeană, afectată de cea mai importantă criză din istoria sa, a primit în mod oficial Premiul Nobel pentru Pace, care i-a fost decernat pentru rolul pe care l-a jucat în transformarea "unui continent în război într-un continent al păcii".

716 afișări
Imaginea articolului Premiul Nobel pentru Pace a fost înmânat oficial unei Uniuni Europene afectate de criză

Premiul Nobel pentru Pace a fost înmânat oficial unei Uniuni Europene afectată de criză (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În prezenţa a aproximativ de 20 de şefi de stat şi de Guvern, inclusiv preşedintele francez François Hollande şi cancelarul german Angela Merkel, aşezaţi unul alături de celălalt, care s-au ridicat cu toţii pentru a saluta asistenţa, preşedintele Comitetului Nobel Thorbjoern Jagland a înemnat UE să "avanseze", în pofida crizei.

"Păstrarea a ceea ce s-a câştigat şi ameliorarea a ceea s-a creat pentru a ne permite să soluţionăm probleme care ameninţă comunitatea europeană în prezent, reprezintă singura modalitate de soluţionare a problemelor provocate de criza financiară", a declarat preşedintele Comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland.

Acesta, cunoscut pentru sentimentele sale eurofile într-o Norvegie eurosceptică, a înmânat ulterior distincţia reprezentanţilor principalelor trei instituţii europene, şi anume preşedinţii Consiliului Herman Van Rompuy, Comisiei Jose Manuel Barroso şi Parlamentului Martin Schulz.

"Nu ne-am reunit aici, astăzi, cu convingerea că UE este perfectă. Ne-am reunit cu convingerea că este necesar să ne rezolvăm problemele împreună", a adăugat Jagland, la Primăria Oslo.

"Împreună, este necesar să acţionăm astfel încât să nu pierdem ceea ce am construit pe ruinele celor două războaie mondiale", a adăugat el, evocând "cele 80 de milioane de persoane" care au căzut victime extremismului în trecut.

În mod simbolic, Jagland şi-a punctat discursul cu câteva cuvinte în mai multe limbi, ilustrând diversitatea europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici