Premiul Saharov va fi decernat unui disident cubanez

Parlamentul European va decerna, joi, prestigiosul Premiu Saharov pentru libertate de gândire disidentului cubanez Guillermo Farinas, care a desfăşurat 23 de greve ale foamei împotriva regimului lui Fidel Castro, au anunţat surse parlamentare.

33 afișări
Imaginea articolului Premiul Saharov va fi decernat unui disident cubanez

Premiul Saharov va fi decernat unui disident cubanez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Parlamentul European a decis să acorde Premiul Saharov pentru libertate de gândire lui Guillermo Farinas", a anunţat preşedintele PE, Jerzy Buzek.

"A fost gata să îşi sacrifice sănătatea şi viaţa pentru a obţine schimbări în Cuba", subliniază Buzek.

Guillermo Farinas, în vârstă de 48 de ani, a fost ales de liderii grupurilor politice din Parlamentul European în detrimentul altor doi finalişti, opozanta etiopiană Birtukan Mideksa şi organizaţia neguvernamentală israeliană "Breaking the silence", care le oferă cuvântul foştilor militari din cadrul Tsahal.

Disidentul cubanez a făcut de 23 de ori greva foamei împotriva regimului comunist de la Havana.

Laureatul este un jurnalist "cu vocaţie de martir", directorul agenţiei Cubanacan Press care funcţionează online, şi membru a mişcării clandestine Alianţa Democrată Cubaneză.

Premiul Saharov, care va fi înmânat oficial la 15 decembrie, recompensează în fiecare an un activist pentru drepturile omului şi democraţie.

Aceasta este a treia oară în zece ani când premiul este decernat unei persoane sau unei organizaţii ce militează împotriva regimului lui Castro, după Oswaldo Paya Sardinas în 2002 şi "Doamnele în alb", o mişcare formată din soţiile şi rudele disidenţilor deţinuţi.

Anunţul acordării premiului intervine în condiţiile în care Cuba speră să obţină o flexibilizare a poziţiei UE în relaţiile bilaterale. Subiectul figurează pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de Externe din cadrul UE. Miza o constituie menţinerea sau nu a poziţiei de fermitate a UE faţă de Cuba, care condiţionează dialogul de respectarea drepturilor omului şi de progresele democratice.

Guvernul condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero, care a normalizat în 2007 relaţiile cu Havana, pledează de mai mulţi ani pentru o atitudine mai flexibilă faţă de Havana, în pofida opoziţiei altor ţări, precum Franţa şi Germania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici