Preocupările de securitate ale Turciei sunt legitime - Stoltenberg

Preocupările de securitate exprimate de Turcia în opoziţia sa faţă de cererile de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei sunt legitime, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei vizite în Finlanda.

1590 afișări
Imaginea articolului Preocupările de securitate ale Turciei sunt legitime - Stoltenberg

Preocupările de securitate ale Turciei sunt legitime - Stoltenberg

„Acestea sunt preocupări legitime. Este vorba despre terorism, este vorba despre exporturi de arme", a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto, în timp ce îl vizita la reşedinţa sa de vară din Naantali, Finlanda, conform Reuters.

Suedia şi Finlanda au solicitat luna trecută să se alăture alianţei occidentale de apărare, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Dar s-au confruntat cu opoziţia Turciei, care le-a acuzat că susţin şi adăpostesc militanţi kurzi şi alte grupuri pe care le consideră terorişti.

Stoltenberg a declarat că Turcia este un aliat-cheie pentru alianţă datorită poziţiei sale strategice la Marea Neagră, între Europa şi Orientul Mijlociu, şi a citat sprijinul pe care l-a oferit Ucrainei de când Rusia a trimis trupe în ţara vecină, la 24 februarie.

„Trebuie să ne amintim şi să înţelegem că niciun aliat NATO nu a suferit mai multe atacuri teroriste decât Turcia", a declarat Stoltenberg, folosind pronunţia turcească a numelui ţării, aşa cum preferă Turcia şi preşedintele său Tayyip Erdogan.

Stoltenberg şi Niinisto au declarat că discuţiile cu Turcia vor continua, dar nu au dat niciun indiciu privind progresul negocierilor.

"Summitul de la Madrid nu a fost niciodată un termen limită", a declarat Stoltenberg, referindu-se la o reuniune NATO de la Madrid de la sfârşitul lunii iunie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici