Preoţii bulgari şi-au înfiinţat sindicat

Un sindicat nou creat al preoţilor şi celorlalţi angajaţi ai bisericilor se va afilia Blocului Sindical Podkrepa, a anunţat organizaţia sindicală luni, relatează cotidianul Sofia Echo, în pagina electronică.

32 afișări
Imaginea articolului Preoţii bulgari şi-au înfiinţat sindicat

Preoţii bulgari şi-au înfiinţat sindicat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anunţul intervine la doar câteva zile după ce ministrul fără portofoliu Bojidar Dimitrov, responsabil cu bulgarii din străinătate, a declarat că există intenţia creării unui "sindicat al preoţilor", în cadrul Podkrepa.

Dimitrov, citat de presa bulgară, a declarat că "preoţii din oraşele mari o duc relativ bine din punct de vedere financiar, dar, în satele mici, sunt săraci". O problemă majoră pentru preoţi şi angajaţii bisericilor este plata cu întârziere a salariilor, dar şi a contribuţiilor pentru securitate socială, potrivit agenţiei BTA.

Către sfârşitul lui noiembrie, preoţi din oraşul Vraţa, din nord-vest, afirmau, într-o scrisoare deschisă adresată Sinodului, în termeni duri, că nu au fost plătiţi "de mult timp" şi sunt "condamnaţi la foame şi la o criză spirituală", fără a avea nici măcar "dreptul de a protesta sau formula cereri".

Podkrepa are, la nivel naţional, 150.000 de membri, care fac parte din 36 de organizaţii sindicale regionale, 30 de organizaţii sindicale naţionale şi patru organizaţii asociate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici