Presa greacă: Mai mulţi parlamentari vor părăsi Syriza şi vor înfiinţa un nou partid

Mai mulţi parlamentari din cadrul Syriza vor pleca din formaţiunea premierului demisionar grec Alexis Tsipras şi vor înfiinţa un nou partid, relatează presa greacă, citată de BBC News Online.

419 afișări
Imaginea articolului Presa greacă: Mai mulţi parlamentari vor părăsi Syriza şi vor înfiinţa un nou partid

Presa greacă: Mai mulţi parlamentari vor părăsi Syriza şi vor înfiinţa un nou partid (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Potrivit relatărilor din presa greacă, cel puţin 25 de parlamentari din Syriza au decis să părăsească partidul pentru a se alătura noii formaţiuni politice, numită Leiki Anotita (Unitatea Populară).

Partidul va fi condus de fostul ministru al Energiei Panagiotis Lafazanis, care s-a opus ferm acordului cu creditorii internaţionali.

O listă cu parlamentarii care se vor alătura noului partid, publicată de ziarul Ta Nea, arată că preşedintele Parlamentului, Zoe Konstantopulou, şi fostul ministru de Finanţe Yanis Varoufakis nu vor figura printre membrii săi, deşi amândoi s-au opus noului program de asistenţă financiară.

Premierul grec Alexis Tsipras a anunţat, joi seară, demisia Guvernului pe care îl conduce şi convocarea de alegeri parlamentare.

Tsipras a fost obligat să ia această decizie după ce a pierdut majoritatea parlamentară săptămâna trecută, în cursul votului privind noul plan de asistenţă financiară. Patruzeci de parlamentari Syriza nu au votat în favoarea planului de asistenţă, iar Guvernul a rămas cu o susţinere de 119 voturi din totalul de 300 de membri ai Parlamentului.

Guvernul a reuşit să adopte acordul cu creditorii cu ajutorul opoziţiei moderate - partidul de centru-dreapta Noua Democraţie (ND) şi Partidul Socialist (PASOK).

Vineri dimineaţă, liderul partidului conservator Noua Democraţie, Vangelis Meimarakis, s-a întâlnit cu preşedintele Greciei, care urma să îi ofere un termen de trei zile pentru a încerca să formeze un Guvern.

Potrivit analiştilor, însă, el nu are suficient sprijin pentru a forma un Guvern şi cel mai probabil vor avea loc alegeri anticipate pe 20 septembrie.

Dacă Meimarakis nu reuşeşte să formeze un Guvern, va fi rândul noului partid înfiinţat de foştii membri Syriza, apoi al formaţiunii de extremă-dreapta Zori Aurii să încerce. Dar nici aceste formaţiuni nu au şanse să fie susţinute de suficienţi parlamentari pentru a forma un Guvern.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici