Presa italiană îşi ia adio de la Silvio Berlusconi

Presa italiană îşi ia adio, duminică, pe prima pagină de la Silvio Berlusconi, calificând drept o "zi istorică" demisia sa de sâmbătă seara de la conducerea Guvernului italian, care marchează "sfârşitul unei epoci".

343 afișări
Imaginea articolului Presa italiană îşi ia adio de la Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Adio Berlusconi, calea este liberă pentru Monti", titrează cotidianul de referinţă Il Corriere delle Sera. "Adio Berlusconi, acum Monti", scrie şi La Stampa din Torino, care aminteşte "fluierăturile şi insultele mulţimii" care au însoţit, sâmbătă seara, ieşirea din scenă a lui Il Cavaliere.

Fostul comisar european Mario Monti, în vârstă de 68 de ani, este considerat favorit pentru a-i succeda lui Berlusconi: preşedintele Republicii Giorgio Napolitano ar urma să îi încredinţeze misiunea de a forma un Guvern duminică seara.

"Berlusconi pleacă, mulţimea în delir", afirmă La Repubblica (stânga), care publică o fotografie ce îl înfăţişează pe Berlusconi tras la faţă în timp ce vorbeşte la telefon în maşina sa. "Mii de persoane l-au insultat în faţa Quirinal", palatul prezidenţial unde şi-a depus demisia.

Această plecare "marchează sfârşitul carnavalului şi începutul unei perioade de post, iluminată de speranţa Renaşterii", observă, inspirat, editorialistul Curzio Maltese, într-un articol intitulat "Masca marelui seducător a căzut".

"Berlusconi pleacă, da lui Monti", anunţă şi cotidianul roman Il Messaggero, care propune un editorial intitulat "Un adio care încheie o epocă". "Ziua a fost istorică", cu momente "destinate să rămână în memoria italienilor".

"Se încheie astfel o epocă de 20 de ani în care Berlusconi a reprezentat, în bine şi în rău, axa în jurul căreia se organizează toată politica naţională", observă cotidianul, care publică o analiză intitulată "O tristă ieşire din scenă".

"Berlusconi demisionează, da condiţionat lui Monti", titrează prudent cotidianul economic Il Sole 24 Ore, care se opreşte asupra unui "epilog între huiduieli şi necunoscute". "Un capitol al istoriei italiene care a durat aproape 18 ani s-a încheiat", conchide editorialistul Stefano Folli.

Mai polemic, cotidianul anti-Berlusconi Il Fatto quotidiano afişează un titlu provocator pe prima pagină: "Astăzi suntem cu toţii mai liberi". "La 12 noiembrie, la ora 21.43, Berlusconi demisionează. Mulţimea înconjoară palatul puterii şi sărbătoreşte în stradă. Astfel se încheie un coşmar care a durat 17 ani", rezumă el.

În afară de plecarea lui Berlusconi, presa pune accent şi pe dificultăţile care îl aşteaptă pe Mario Monti: "Drumul este accidentat şi pentru a-l parcurge nu trebuie să faci nicio greşeală", avertizează Il Corriere.

"Liderii din PdL (Poporul Libertăţii al lui Berlusconi) sunt divizaţi între cei care se opun candidaturii lui Monti şi cei care o acceptă ca singura ieşire posibilă", afirmă La Repubblica.

Şi mai pesimist, Il Giornale, cotidianul familiei Berlusconi, anunţă pe prima pagină: "Monti, săracul". "Berlusconi nu îi blochează drumul, dar partidul (PdL) este divizat", observă acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici