Preşedintele Italiei a început consultările cu partidele pentru desemnarea unui nou premier

Preşedintele italian Giorgio Napolitano a început consultările cu partidele politice, duminică, pentru desemnarea unui succesor pentru Silvio Berlusconi în funcţia de premier, cel mai probabil candidat fiind fostul comisar european Mario Monti.

163 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Italiei a început consultările cu partidele pentru desemnarea unui nou premier

Giorgio Napolitano (Imagine: Mediafax foto/AFP)

După demisia lui Il Cavaliere, anunţată sâmbătă seara în uralele mulţumii, şeful statului este obligat de Constituţie să primească toate formaţiunile politice ale ţării înainte de a desemna un nou preşedinte al Consiliului, probabil în cursul serii.

Este un adevărat maraton pentru acest fost comunist în vârstă de 86 de ani.

Preşedintele Senatului Renato Schifani este cel care a deschis balul, urmat de preşedintele Camerei Deputaţilor Gianfranco Fini, fost aliat al lui Berlusconi, trecut în opoziţie anul trecut.

Urmează apoi partidele reprezentate în Parlament, micile formaţiuni reprezentând Tirolul de Sud (nordul ţării) sau sudul, inclusiv Liga Nordului, o componentă crucială a fostei majorităţi, sau Italia Valorilor a fostului judecător anticorupţie Antonio Di Pietro.

Ultimii primiţi vor fi Partidul Democrat (PD, stânga), principalul partid de opoziţie, şi Poporul Libertăţii (PdL), partidul lui Silvio Berlusconi.

Abia la încheierea celor 19 întâlniri, prevăzute să se încheie în jurul orei locale 18.00 (19.00 ora României), Napolitano va putea anunţa numele succesorului lui Il Cavaliere.

El ar putea face acest lucru şi luni, dar, potrivit tuturor observatorilor vrea să îl confirme rapid pe Monti, economist recunoscut şi respectat, înainte de deschiderea burselor luni dimineaţă şi a unei noi emisii de obligaţiuni.

Italia, care are o datorie colosală (1.900 de miliarde de euro, respectiv 120 la sută din PIB), a fost plasată sub supravegherea FMI, a UE şi a Băncii Centrale Europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici