Presa străină scrie despre cazul de spionaj care ar putea complica relaţiile dintre Rusia şi România

Presa internaţională relatează despre diplomatul român arestat de Rusia pentru spionaj, apreciind că acest caz ar putea complica şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări, deja marcate de o serie de subiecte conflictuale.

107 afișări
Imaginea articolului Presa străină scrie despre cazul de spionaj care ar putea complica relaţiile dintre Rusia şi România

Presa străină scrie despre cazul de spionaj care ar putea complica relaţiile dintre Rusia şi România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Serviciul rus de Securitate (FSB) a anunţat că l-a reţinut pe Gabriel Grecu în timp ce încerca să obţină informaţii secrete de apărare de la un cetăţean rus la 16 august, notează CNN. Dispozitivele de spionaj confiscate de la agent dezvăluie activităţile sale ostile împotriva Rusiei, potrivit FSB.

Agenţia rusă de presă Itar-Tass relatează că spionul român Gabriel Grecu, care lucra la Moscova sub acoperire diplomatică, a fost declarat persona non grata şi somat să părăsească Rusia în termen de 48 de ore.

Ambasada României la Moscova, contactată de AFP, nu a fost în măsură să confirme arestarea diplomatului. Ministerul român al Afacerilor Externe a refuzat să facă vreun comentariu, notează agenţia France-Presse.

Acest caz de spionaj ar putea complica şi mai mult relaţiile diplomatice dintre Moscova şi Bucureşti, comentează Euronews.

Rusia şi-a exprimat preocuparea, în februarie, cu privire la planurile Statelor Unite de a instala rachete de interceptare în România, în ceea ce Washingtonul afirmă că este o măsură de apărare împotriva potenţialelor ameninţări din partea Iranului, subliniază agenţia Reuters.

Relaţiile dintre Rusia şi România sunt reci, comentează la rândul său agenţia Associated Press, adăugând că România a aderat în 2004 la NATO şi a enervat Rusia susţinând Guvernul proeuropean din Republica Moldova. În iunie, Republica Moldova a cerut Rusiei să-şi retragă cei 1.500 de militari staţionaţi în regiunea separatistă a ţării de la destrămarea Uniunii Sovietice, în urmă cu aproape două decenii, menţionează AP.

Agenţia germană DPA remarcă faptul că acest caz intervine la numai câteva săptămâni după ce Statele Unite au predat zece spioni ruşi în schimbul a patru agenţi occidentali, la aeroportul din Viena. Acordul a fost pus la punct de Washington şi Moscova pentru a preveni o nouă tensionare a relaţiilor dintre cele două ţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici