Preşedinta Comisiei de Informaţii din Senat a contrazis pe Twitter declaraţiile directorului CIA

Senatoare americană Dianne Feinstein, care a lucrat la raportul privind tortura practicată de CIA, l-a contrazis, punct cu punct, pe directorul CIA, John Brennan, în timp ce acesta din urmă respingea unele dintre concluziile documentului făcut public de Senat marţi.

62 afișări
Imaginea articolului Preşedinta Comisiei de Informaţii din Senat a contrazis pe Twitter declaraţiile directorului CIA

Preşedinta Comisiei de Informaţii din Senat a contrazis pe Twitter declaraţiile directorului CIA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În faţa jurnaliştilor prezenţi la sediul Agenţiei Centrale de Informaţii, John Brennan a declarat că este "imposibil să ştim" dacă informaţiile obţinute prin practici de tortură ar fi putut fi obţinute prin tehnici clasice de interogare.

"Raportul arată că se ŞTIA: CIA avea informaţii înainte de (a începe) tortura", a postat pe Twitter Dianne Feinstein, preşedinta Comisiei de Informaţii a Senatului, care a prezentat marţi un raport de peste 500 de pagini cu privire la programul CIA de interogare, după atentatele din 11 septembrie 2001, a unor deţinuţi care aveau legături cu reţeaua teroristă Al-Qaida.

CIA nu a minţit nici publicul, nici aleşii, a dat asigurări John Brennan.

"Comisia de Informaţii, informată de program la patru ani de la lansarea sa", în 2006, a răspuns Dianne Feinstein, care nu era la acea vreme preşedintă a Comisiei.

Influenta senatoare urmărea conferinţa de presă la televizor şi colaboratorii săi postau mesaje pe Twitter, a precizat pentru AFP purtătorul său de cuvânt.

Întrebat dacă Osama ben Laden a fost reperat datorită unor informaţii obţinute de la deţinuţi în cursul interogatoriilor forţate, actualul director al CIA a oferit un răspuns pozitiv.

"Raportul demonstrează definitiv că EIT nu a dus la ben Laden. Pagina 378", a replicat senatoarea, utilizând acronimul englez pentru "tehnicile de interogare intensificate".

Cele 25 de postări pe Twitter ale senatoarei ilustrează alunecarea bătăliei asupra bilanţului CIA pe plan mediatic.

Susţinătorii raportului, în mare parte democraţi, încearcă să contreze ofensiva mediatică a foştilor şefi ai CIA şi a apărătorilor lor republicani, în special din era Bush, care şi-au multiplicat din acest weekend intervenţiile în presă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici