Preşedinte pe viaţă. Parlamentul Chinei a eliminat limita de mandate prezidenţiale

Parlamentul Chinei a eliminat, duminică, limita de mandate prezidenţiale, după ce Partidul Comunist chinez a propus abrogarea unui articol din Constituţie care prevede că o persoană are dreptul să deţină doar două mandate în fruntea statului chinez, relatează site-ul agenţiei Reuters.

1809 afișări
Imaginea articolului Preşedinte pe viaţă. Parlamentul Chinei a eliminat limita de mandate prezidenţiale

Dintre cei aproximativ 3.000 de parlamentari, doar doi au votat împotrivă şi trei s-au abţinut. Este primul amendament adus Constituţiei Chinei în ultimii 14 ani.

Membrii Partidului Comunist care au participat la sesiunea parlamentară de la Beijing au susţinut că această măsură a fost solicitată de către "cetăţenii chinezi de rând" şi au subliniat că ţara lor "are norocul de a avea un lider de calibrul lui Xi Jinping".

Xi Jinping, în vârstă de 64 de ani, şi-a început cel de-al doilea mandat de cinci ani în fruntea Chinei în octombrie 2017. Guvernul chinez a precizat că eliminarea limitei de mandate prezidenţiale vizează protejarea autorităţii partidului şi că această situaţie nu înseamnă o preşedinţie pe viaţă pentru Xi Jinping.

Limita de două mandate prezidenţiale, de câte cinci ani, a fost introdusă în Constituţia Chinei după moartea lui Mao Zedong în 1976, de către Deng Xiaoping, cel care a evidenţiat pericolele privind cultul personalităţii şi luarea deciziilor majore de către un singur om.

Pe lângă funcţia de preşedinte, Xi Jinping mai este liderul Partidului Comunist şi conducătorul armatei. După adoptarea acestui amendament la Constituţie, niciuna dintre aceste funcţii nu mai are limite formale de mandat.

În luna ianuarie, preşedintele Chinei a cerut armatei să consolideze pregătirea militară orientată spre luptă şi să se concentreze asupra mijloacelor de război de înaltă tehnologie. Armata chineză este în prezent cea mai mare din lume din punct de vedere numeric (2.285.000 - personal activ).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici