Preşedintele Afganistanului lansează un apel către talibani pentru un armistiţiu condiţionat / Peste 100 de oameni, luaţi ostatici

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a lansat un apel către insurgenţii talibani pentru un armistiţiu condiţionat pe perioada sărbătorii Eid al-Adha, una dintre cele mai importante sărbători musulmane, informează agenţia de ştiri The Associated Press.

366 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Afganistanului lansează un apel către talibani pentru un armistiţiu condiţionat / Peste 100 de oameni, luaţi ostatici

Preşedintele Afganistanului lansează un apel către talibani pentru un armistiţiu condiţionat

Ashraf Ghani a făcut anunţul duminică, cu ocazia aniversării a 99 de ani de la independenţa Afganistanului.

"Armistiţiul ar trebui să fie respectat de ambele părţi, iar continuarea şi durata acestuia va depinde de poziţia talibanilor", a subliniat liderul de la Kabul.

Preşedintele a adăugat că, în cazul în care insurgenţii acceptă, armistiţiul va fi iniţial în vigoare pe perioada sărbătorii Eid al-Adha, până marţi, însă speră că ar putea fi extins până pe 20 noiembrie, când se celebrează naşterea profetului Mahomed.

Insurgenţii nu au răspuns încă la oferta Administraţiei de la Kabul.

În luna iunie, talibanii au acceptat un armistiţiu de trei zile, cu ocazia sărbătorii Eid al-Fitr, însă au refuzat extinderea înţelegerii, aşa cum cerea preşedintele afgan.

Maulvi Haibatullah Akhunzadah, liderul talibanilor afgani, a afirmat recent că nu va fi pace în Afganistan atât timp cât continuă "ocupaţia străină", reiterând poziţia insurgenţilor potrivit căreia războiul poate lua sfârşit doar în urma unor negocieri directe cu Statele Unite.

Cel puţin 100 de oameni, luaţi ostatici de talibani după oferta de armistiţiu a preşedintelui afgan

 Oficiali din Afganistan afirmă că talibanii au luat ostatici peste o sută de pasageri ai unor autobuze oprite luni de insurgenţi în nordul ţării, incidentul având loc la doar câteva ore după ce preşedintele Ashraf Ghani a lansat un apel la un armistiţiu pe perioada sărbătorii Eid al-Adha.

Situaţia persoanelor răpite în provincia Kunduz nu este momentan cunoscută, insurgenţii talibani nu au comunicat nimic în legătură cu acest incident, informează publicaţia Time.

Mohammad Yusouf Ayubi, şeful consiliului provincial din Kunduz, a declarat că insurgenţii au oprit trei autobuze pe drum şi au răpit pasagerii.

Oficialul a declarat că este de părere că talibanii căutau angajaţi guvernamentali sau membri ai forţelor de securitate care în general se întorc la casele lor cu ocazia sărbătorilor. Ayubi a precizat că oficiali locali şi lideri tribali încearcă să negocieze cu talibanii.

Abdul Rahman Aqtash, şeful poliţiei din provincia învecinată, Takhar, a declarat că pasagerii erau din provinciile Badakhshan şi Takhar şi se îndreptau spre Kabul.

Zona unde s-a petrecut incidentul a fost recent ocupată de insurgenţii talibani.

Forţele militare afgane au eliberat 149 de persoane luate ostatice de talibani în provincia Kunduz

Forţele de securitate afgane au reuşit luni să elibereze 149 de persoane luate ostatice de talibani în urma cu câteva Cornellaore, după o ambuscadă în provincia Kunduz, au anunţat autorităţile, precizând că militarii încearcă să salvezi şi ceilalţi 21 de ostatici, informează The Associated Press.

Nasrat Rahimi, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Kabul, a declarat că cel puţin şapte insurgenţi talibani au fost ucişi în cursul operaţiunii de eliberare a ostaticilor.

Oficiali din Afganistan au anunţat luni dimineaţă că talibanii au luat ostatici peste o sută de pasageri ai unor autobuze oprite luni de insurgenţi în provincia Kunduz din nordul ţării, incidentul având loc la doar câteva ore după ce preşedintele Ashraf Ghani a lansat un apel la un armistiţiu pe perioada sărbătorii Eid al-Adha.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici