Preşedintele Austriei i-a transmis lui Sebastian Kurz să impună "valorile europene" în coaliţie

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, i-a transmis conservatorului Sebastian Kurz, victorios în alegerile parlamentare, că valorile europene trebuie să reprezinte fundamentul viitorului guvern, avertizând că va examina eventuala revenire la putere a extremei drepte, relatează Reuters.

928 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Austriei i-a transmis lui Sebastian Kurz să impună "valorile europene" în coaliţie

Preşedintele Austriei i-a transmis lui Sebastian Kurz să impună "valorile europene" în coaliţie

"Voi asigura că valorile europene fundamentale înscrise în Constituţia noastră rămân busola pentru viitorul Austriei. Voi verifica foarte atent obiectivele politice, dar şi propunerile pentru funcţii", a spus Van der Bellen.

Preşedintele Austriei este cunoscut pentru opoziţia faţă de mişcările de extrema dreaptă şi pentru poziţia pro-europeană. Funcţia de preşedinte al Austriei este în mare parte ceremonială, dar are prerogative de a numi şi respinge guverne şi poate avea un rol important în formarea coaliţiilor.

Partidul Popular (OVP, centru-dreapta), condus de Sebastian Kurz, s-a clasat pe primul loc, cu 31,5% dintre voturi, în cadrul scrutinului de duminică.

Kurz, în vârstă de 31 de ani, a indicat că ar putea forma o majoritate parlamentară cu Partidul Libertăţii (FPO), formaţiune eurosceptică de extrema dreaptă care a obţinut aproximativ 27% dintre voturi.

În 2016, Partidul Libertăţii a solicitat un referendum privind ieşirea din Blocul comunitar. Între timp, formaţiunea şi-a atenuat retorica anti-UE, dar continuă să ceară ca anumite state să părăsească zona euro, iar Austria să contribuie cu mai puţin la bugetul comun al UE.

Sebastian Kurz a urcat rapid pe scara politică austriacă, intrând în guvern în 2013 ca ministru de Externe, la doar trei luni după ce fusese ales în Parlament. Kurz s-a poziţionat ca un sceptic fervent al extinderii proiectului european şi nu s-a temut să critice eşecul UE după ce Marea Britanie a votat în favoarea Brexit.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici