Preşedintele Biden anunţă că Ucraina va primi armament în valoare de 1 miliard de dolari

Preşedintele Joe Biden a anunţat miercuri un nou ajutor în valoare de 1 miliard de dolari în arme pentru Ucraina, care include sisteme de rachete anti-navă, rachete de artilerie, obuziere şi muniţie, scrie Reuters.

350 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Biden anunţă că Ucraina va primi armament în valoare de 1 miliard de dolari

În cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Biden a declarat că i-a vorbit liderului aflat în conflict despre noul armament.

Preşedintele a anunţat, de asemenea, un ajutor umanitar suplimentar de 225 de milioane de dolari pentru a ajuta populaţia din Ucraina, inclusiv prin furnizarea de apă potabilă, medicamente şi asistenţă medicală critică, alimente, adăposturi şi bani pentru ca familiile să poată achiziţiona articole esenţiale.

Cele mai recente pachete de arme pentru Ucraina includ 18 obuziere, 36.000 de proiectile pentru acestea, două sisteme de apărare de coastă Harpoon, rachete de artilerie, radiouri, dispozitive de vedere pe timp de noapte şi finanţare pentru instruire, a precizat Pentagonul.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a acuzat miercuri ţările occidentale că "duc un război prin procură cu Rusia", declarând reporterilor: "Aş dori să le spun ţărilor occidentale care furnizează armament Ucrainei - sângele civililor este pe mâinile voastre".

Ucraina face presiuni asupra Statelor Unite şi a altor naţiuni occidentale pentru livrări rapide de arme în faţa presiunii crescute din partea forţelor ruseşti în regiunea Donbass din estul ţării.

În luna mai, administraţia Biden a anunţat un plan de a oferi Ucrainei sisteme de rachete M142, după ce a primit asigurări din partea Kievului că nu le va folosi pentru a lovi ţinte din interiorul teritoriului rusesc. Biden a impus această condiţie pentru a încerca să evite escaladarea războiului din Ucraina.

Rachetele din acest pachet de ajutor ar avea aceeaşi rază de acţiune ca şi rachetele americane livrate anterior şi este finanţată cu ajutorul Presidential Drawdown Authority, sau PDA, prin care preşedintele poate autoriza transferul de articole şi servicii din stocurile americane fără aprobarea Congresului, ca răspuns la o situaţie de urgenţă.

Pentru prima dată, Statele Unite trimit lansatoare Harpoon cu baza la sol. În luna mai, Reuters a relatat că SUA lucrează la scoaterea unui lansator de pe o navă americană pentru a contribui la asigurarea capacităţii de lansare a rachetelor Harpoon în Ucraina.

O rachetă Harpoon, fabricată de Boeing, costă aproximativ 1,5 milioane de dolari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici