Preşedintele Braziliei, Michel Temer, judecat pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale

Tribunalul superior electoral din Brazilia a început marţi audierile în procesul în care preşedintele ţării, Michel Temer, este acuzat de finanţarea ilegală a campaniei electorale, notează Reuters.

192 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Braziliei, Michel Temer, judecat pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale

Preşedintele Braziliei, Michel Temer, judecat pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale (Imagine: PanAm Post)

Un raport de 1.086 de pagini privind finanţarea campaniei electorale a lui Temer a fost înmânat tribunalului. Potrivit acuzaţiilor, Temer ar fi acceptat donaţii ilegale pe durata campaniei electorale din 2014. Patru audieri au fost programate în această săptămână, iar analizarea raportului ar putea să dureze luni de zile.

Este pentru prima dată când tribunalul electoral din Brazilia va decide asupra mandatului unui preşedinte în funcţie, iar instanţa formată din şapte judecători ar putea să anuleze rezultatele alegerilor din 2014. În această situaţie, Congresul ar urma să desemneze un succesor în termen de 30 de zile.

Pe de altă parte, tribunalul superior electoral ar putea decide să respingă dosarul, chiar dacă victoria în alegeri a fostului preşedinte Dilma Rousseff ar fi invalidată. Avocaţii lui Michael Temer susţin că acesta nu ar avea nicio responsabilitate într-o posibilă finanţare ilegală. În această eventualitate, Temer ar putea avea dreptul să candideze la alegerile indirecte prin Congres, în care coaliţia sa deţine majoritatea.

Michel Temer, în varstă de 75 de ani, este preşedintele Braziliei din septembrie 2016, după ce Dilma Rousseff a fost destituită de o majoritate de peste două-treimi a senatorilor, pentru încălcarea legii bugetului. Dilma Rousseff a fost acuzată că a manipulat conturile publice pentru a fi realeasă în 2014 în funcţia de preşedinte al Braziliei.

Temer, fost vicepreşedinte al Dilmei Rousseff şi lider al Partidului mişcării democratice braziliene (PMDB), formaţiune de centru dreapta, va conduce Brazilia până la viitoarele alegeri legislative şi prezidenţiale de la sfârşitul anului 2018.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici